Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

RUSKÝ ÚSTAVNÝ SÚD: Verdikt v kauze Jukos je v rozpore s ústavou

Na archívnej snímke policajti hliadkujú pri sídle skrachovaného ropného gigantu JUKOS 27.marca 2007. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva sa týkalo vyplatenia kompenzácii vo výške 1,8 miliardy eur bývalým akcionárom spoločnosti Jukos.

Moskva 19. januára (TASR) - Ruský ústavný súd dnes rozhodol, že verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v kauze ropnej spoločnosti Jukos je v rozpore s Ústavou Ruskej federácie a jeho vykonanie preto nie je možné. Rozhodnutie ESĽP sa týkalo vyplatenia kompenzácii vo výške 1,8 miliardy eur bývalým akcionárom spoločnosti Jukos.

Dnešný verdikt ruského ústavného súdu sa opiera o zákon, ktorý Rusko prijalo v roku 2015. Tento zákon dáva ruskému ústavnému súdu právo určiť, či v žalobách vynesených proti Rusku má krajina plniť verdikty medzištátnych orgánov na ochranu práv a slobôd človeka, a to najmä ESĽP.

Ruský ústavný súd dnes podľa agentúry Interfax konštatoval, že ropná spoločnosť ukončila svoju činnosť ako neplatič daní a porušovateľ ruských zákonov. Upozornil tiež, že spoločnosť Jukos pôsobila v jednom z najziskovejších sektorov ekonomiky, z čoho pre ňu vyplývali aj veľké zisky a potenciálne i vysoké daňové odvody. Jukos však svojím konaním bránil stabilizácii ústavného a právneho režimu a verejného poriadku.

Ústavný súd dnes ústami svojho predsedu Valerija Zorkina konštatoval, že akcionári spoločnosti dostávali dividendy, na základe čoho ich možno považovať za spolupáchateľov protizákonnej činnosti spoločnosti Jukos.

"Väčšinoví vlastníci... sú práve tými osobami, ktoré sa zúčastňovali na protizákonnej činnosti spoločnosti," upozornil Zorkin. Vysvetlil, že ak sa aj akcionári nepodieľali priamo na vytváraní nezákonných plánov, dostávali dividendy a tie vznikli aj z prostriedkov, ktorý by za predpokladu dodržiavania zákonov boli zdanené.

ESĽP svoj verdikt v tejto kauze vyniesol 31. júla 2014. Podľa rozsudku malo Rusko zaplatiť odškodné vo výške takmer 1,9 miliardy eur niekdajším akcionárom bývalej ropnej spoločnosti Jukos.

Rozsudok bol vynesený v spore, v ktorom sa bývalí akcionári Jukosu ohradili proti nezrovnalostiam v daňovom konaní začatom proti tejto spoločnosti v roku 2000.

Bývalí akcionári požadovali od vlády v Moskve oveľa vyššie odškodné, takmer 38 miliárd eur.

Jukos bol nútený v roku 2006 vyhlásiť bankrot a jeho majiteľ Michail Chodorkovskij bol odsúdený na 14-ročné väzenie pre daňové úniky a spreneveru. Vo väzení strávil deväť rokov, ruský prezident Vladimir Putin mu v decembri roku 2013 udelil milosť.