Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Ruská vláda by mohla znížiť podiel v Rosnefti na 51 %

Dmitrij Medvedev Foto: TASR/AP

Podľa Medvedeva by štát mohol zredukovať svoj podiel vo firme na túto úroveň bez toho, aby prišiel o svoju strategickú pozíciu.

Soči 20. mája (TASR) - Ruská vláda by mohla znížiť svoj podiel v najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť na 51 %. Povedal to cez víkend premiér Dmitrij Medvedev. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Otázkou je, aký veľký podiel v Rosnefti štát potrebuje? Myslím, že by sme ho mohli znížiť na 51 %," povedal premiér. Ako dodal, štát by mohol zredukovať svoj podiel vo firme na túto úroveň bez toho, aby prišiel o svoju strategickú pozíciu. Kedy by k privatizácii mohlo dôjsť však nešpecifikoval.

Ministerstvo pre ekonomický rozvoj v apríli predložilo vláde návrh, aby ešte tento rok predala ďalších zhruba 19 % Rosnefti, čím by sa podiel štátu znížil na 50 % plus jedna akcia. Štátom vlastnená spoločnosť Rosneftegaz v súčasnosti kontroluje 69,5 % Rosnefti. Ďalším veľkým akcionárom je britská ropná spoločnosť BP, ktorá v ruskej firme vlastní 19,75-% podiel. V marci predal Rosneftegaz 5,66 % Rosnefti ako súčasť kontraktu na prevzatie britsko-ruskej ropnej firmy TNK-BP.