Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rusko vyčlení na riešenie krízy takmer 9 miliárd eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ekonomika Ruska klesla minulý rok o 3,7 %. Bol to najvýraznejší pokles od krízového roka 2009.

Petrohrad 28. januára (TASR) - Protikrízový plán ruskej vlády počíta s výdavkami na úrovni 750 miliárd rubľov (8,98 miliardy eur). Uviedol to dnes ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uljukajev. Informovala o tom agentúra TASS.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev začiatkom tohto týždňa vyzval na prípravu protikrízového plánu pre ruskú ekonomiku, ktorá zápasí s dôsledkami dlhotrvajúceho poklesu cien ropy, najneskôr do 1. februára. Ako uviedol Uljukajev, momentálne sa s prípravami finišuje. Už skôr podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič uviedol, že predbežná suma na podporu prioritných ekonomických sektorov ako automobilový sektor, stavebníctvo či ľahký priemysel, by mala predstavovať v tomto roku okolo 100 miliárd rubľov.

Väčšina z plánovanej sumy 750 miliárd rubľov by mala byť zo štátneho rozpočtu a okolo 210 miliárd rubľov z mimorozpočtových zdrojov. Z celkovej sumy by približne 310 miliárd rubľov mali podľa agentúry AFP predstavovať už v tohtoročnom rozpočte započítané úvery pre regióny.

Ruská ekonomika je vysoko závislá od príjmov z predaja ropy a plynu, takže dlhodobo klesajúce ceny ropy jej situáciu prudko zhoršujú. Okrem cien komodity dopláca aj na sankcie západných krajín v dôsledku anexie polostrova Krym a aktivít Ruska v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny.

Ekonomika Ruska klesla minulý rok o 3,7 %. Bol to najvýraznejší pokles od krízového roka 2009. V dôsledku nepriaznivého vývoja cien ropy bude podľa ekonómov aj vlády pokračovať v poklese aj v tomto roku. Vláda očakáva, že v roku 2016 klesne ruská ekonomika o 0,8 %, zatiaľ čo pôvodne počítala s návratom k rastu. Medzinárodný menový fond je ešte pesimistickejší a predpokladá, že tento rok klesne ekonomika o 1 %.

(1 EUR = 83,5018 RUB)