Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ruský minister: Ekonomika krajiny klesla minulý rok o 3,9 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predbežný odhad štatistického úradu je horší, než vláda očakávala.

Moskva 17. januára (TASR) - Ruská ekonomika klesla v minulom roku podľa údajov štatistického úradu výraznejšie, než Moskva pôvodne predpokladala. Uviedol to cez víkend ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uljukajev. Informovala o tom agentúra TASS.

Ako Uljukajev povedal novinárom, štatistický úrad Rosstat poskytol vláde predbežný odhad, podľa ktorého hrubý domáci produkt (HDP) klesol v minulom roku o 3,9 %. "Myslím si, že to bude na úrovni 3,8 až 3,9 %, na konečné údaje si však bude potrebné ešte počkať," dodal minister.

Predbežný odhad štatistického úradu je horší, než vláda očakávala. Koncom decembra ministerstvo ekonomického rozvoja zverejnilo prognózu, ktorá uvádzala pokles ruskej ekonomiky v roku 2015 o 3,7 %, maximálne 3,8 %.

Naopak, Medzinárodný menový fond (MMF) odhad vývoja ruskej ekonomiky v minulom roku oproti predchádzajúcim odhadom zlepšil. Pôvodne uvádzal pokles HDP Ruska v roku 2015 na úrovni 3,8 %, ale najnovšie jeho prognóza podľa informácií TASS uvádza pokles o 3,7 %.

Pripravujú návrhy na predaj bánk VTB a Sberbank

Ruské ministerstvo ekonomického rozvoja pripraví návrhy na privatizáciu bánk VTB a Sberbank, povedal dnes ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uljukajev. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

"Áno, pripravíme príslušné návrhy," odpovedal minister na otázku novinárov, či ministerstvo počíta s privatizáciou. Podľa Uljukajeva je však v súvislosti s predajom Sberbank potrebné urobiť legislatívne zmeny.

Minister dal už skôr najavo, že súčasné sankcie západných krajín voči Rusku nepredstavujú pre privatizáciu VTB a Sberbank výrazný problém. "Samozrejme, že sankcie sú pre akúkoľvek privatizáciu určitou komplikáciou, no technicky je stále možné aj v takejto situácii privatizačné transakcie zrealizovať," povedal Uljukajev s tým, že Rusko "má stovky možností", pričom o aktíva je záujem aj na domácom trhu. "Najskôr je však potrebné vyriešiť súčasné legislatívne a iné obmedzenia. Samotná realizácia predaja už problémom nebude," dodal Uljukajev.