Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Ruský podnik koncernu Danone už nie je pod štátnou správou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Príslušný dekrét podpísal v stredu (13. 3.) ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva 14. marca (TASR) - Ruský podnik francúzskej potravinárskej skupiny Danone sa už nenachádza na zozname spoločností pod dočasnou štátnou správou. Príslušný dekrét podpísal v stredu (13. 3.) ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spočiatku nebolo jasné, čo stojí za týmto krokom. Spoločnosť so sídlom v Paríži na žiadosť agentúry DPA o zaujatie stanoviska vo štvrtok odmietla reagovať. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku novinárov situáciu bližšie nevysvetlil a len uviedol, že pre rozhodnutie existovali dôvody. Ruský ekonomický denník Kommersant vyslovil domnienku, že pre ruské aktíva spoločnosti Danone sa možno našiel kupec.

Niekoľko mesiacov po začiatku ruskej vojny proti Ukrajine vo februári 2022 sa spoločnosť Danone údajne začala zbavovať svojich aktív v Rusku. V lete 2023 však vyšlo najavo, že Putin dal spoločnosť Danone Russia pod štátnu správu. Médiá v tom čase informovali, že za nového generálneho riaditeľa bol vymenovaný Jakub Zakrijev, synovec prezidenta Čečenskej republiky Ramzana Kadyrova.

Západné spoločnosti, ktoré chcú pre vojnu odísť z Ruska, sa opakovane sťažujú, že musia predávať svoje aktíva hlboko pod cenu alebo im hrozí priame vyvlastnenie.