Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ruský ropný koncern Lukoil plánuje obmedzenie produkcie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celková produkcia v Rusku by sa v dôsledku nízkych cien ropy mohla tento rok znížiť o 2 až 3 %.

Moskva 25. januára (TASR) - Ruská ropná spoločnosť Lukoil neplánuje pokračovať v rekordnej ťažbe a naopak, tento rok podľa všetkého objem produkcie zníži. Dôvodom sú nízke ceny komodity. Informovala o tom agentúra TASS.

Ako pre agentúru povedal viceprezident Lukoilu Leonid Fedun, spoločnosť neplánuje tento rok vyťažiť rovnaký objem ropy ako v roku 2015, keď produkcia dosiahla rekordných 100 miliónov ton. Podľa neho je pre firmu výhodnejšie zvyšovať produkciu v období lepších cien komodity. "V čase vysokej neistoty je prinajmenšom nerozumné naháňať rekordy a zvyšovať dodávky na už aj tak prezásobený trh," dodal.

Fedun tak potvrdil slová šéfa spoločnosti Vagita Alekperova, ktorý minulý týždeň na okraj Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose uviedol, že celková produkcia v Rusku by sa v dôsledku nízkych cien ropy mohla tento rok znížiť o 2 až 3 %. Nevylučuje ani výraznejší pokles ťažby, ak by vláda zvýšila dane.

Podľa Alekperova by aj produkcia samotného Lukoilu mohla klesnúť zhruba v rozsahu, ktorý uvádzal pre celý ropný sektor. Rusko je najväčším producentom tejto komodity na svete a za minulý rok vyťažilo rekordných 534 miliónov ton.