Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ruský rubeľ pokračuje v poklese, prekonal 101 RUB/USD

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Tlak na rubeľ zvyšujú nižšie ceny ropy a slabší prísun devíz od ruských exportérov, k čomu dochádza vždy na začiatku mesiaca.

Moskva 6. októbra (TASR) - Kurz ruského rubľa pokračuje v poklese, pričom v piatok prekonal 101 RUB/USD a dostal sa na najnižšiu úroveň od polovice augusta. Tlak na rubeľ zvyšujú nižšie ceny ropy a slabší prísun devíz od ruských exportérov, k čomu dochádza vždy na začiatku mesiaca. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do 9.32 h SELČ klesol kurz ruskej meny o 0,6 % na 101 RUB/USD. Predtým sa však dostal až na 101,50 RUB/USD, najnižšiu úroveň od 14. augusta. Oproti euru klesol kurz rubľa o 0,7 % na 106,46 RUB/EUR a oproti čínskemu jüanu zaznamenal pokles o 0,6 % na 13,91 RUB/CNY.

Predchádzajúci pokles kurzu rubľa na trojcifernú hodnotu v auguste prinútil ruskú centrálnu banku pristúpiť k mimoriadnemu zvýšeniu kľúčovej úrokovej sadzby. Tú banka zvýšila o 350 bázických bodov na 12 %. V polovici septembra ju potom posunula o ďalších 100 bodov. Ani prudké sprísnenie menovej politiky však nepriaznivý vývoj meny príliš nezbrzdilo. Očakáva sa, že centrálna banka bude vo zvyšovaní úrokových sadzieb pokračovať a na najbližšom zasadnutí koncom októbra posunie hlavnú úrokovú sadzbu nad súčasných 13 %.

Kremeľ však upokojuje, že nie je dôvod na obavy. Prezident Vladimir Putin vo štvrtok (5. 10.) povedal, že oslabovanie kurzu rubľa je možné momentálne označiť za problém, na druhej strane ekonomika vykazuje dostatočnú odolnosť voči západným sankciám.

Aj analytici z Promsvjazbank očakávajú, že trojciferný kurz rubľa oproti doláru nebude mať dlhé trvanie. Uviedli, že súčasná situácia núti vládu prijať ďalšie opatrenia, čo sa zanedlho odrazí aj na kurze ruskej meny.