Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ruský sektor služieb rástol v júni najslabšie za viac ako dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov IHS Markit pre ruský sektor služieb dosiahol v júni 52,3 bodu oproti 54,1 bodu v máji. Výsledok, ktorý je najslabší od mája 2016, je pre ekonómov prekvapením.

Moskva 4. júla (TASR) - Ruský sektor služieb pokračoval minulý mesiac v raste, jeho tempo sa ale spomalilo na viac ako dvojročné minimum. Ukázal to prieskum spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre ruský sektor služieb dosiahol v júni 52,3 bodu oproti 54,1 bodu v máji. Výsledok, ktorý je najslabší od mája 2016, je pre ekonómov prekvapením, keďže čakali zvýšenie indexu na 54,6 bodu. Pokles indexu však neznamená aj pokles aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Sektor služieb tak ďalej rástol, len tempo jeho rastu sa spomalilo.

Pod tento vývoj sa do veľkej miery podpísali nové objednávky. Tie v júni vzrástli najslabším tempom od polovice roka 2016.

V dôsledku slabšieho rastu sektora služieb zaznamenal spomalenie rastu aj celkový ruský súkromný sektor. Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v júni 52 bodov. V máji index predstavoval 53,4 bodu.