Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Ruský štát prevzal automobilový závod spoločnosti Bosch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rusko pokračuje v preberaní aktív od zahraničných výrobcov automobilov, ktorí opustili Rusko v dôsledku invázie na Ukrajinu.

Moskva 14. júna (TASR) - Ruský štát získal stopercentný podiel v závode na výrobu protiblokovacích bŕzd a iných automobilových komponentov, ktorý predtým vlastnila nemecká skupina Bosch. Oznámil to v stredu ruský Ústredný inštitút pre výskum a vývoj automobilov a motorov (NAMI). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko pokračuje v preberaní aktív od zahraničných výrobcov automobilov, ktorí opustili Rusko v dôsledku invázie na Ukrajinu. NAMI už získal závody, ktoré pôvodne prevádzkovali automobilky Renault, Nissan a Toyota. Hodnota najnovšej transakcie nebola zverejnená, iné aktíva ale NAMI preberal za symbolické ceny.

Spoločnosť sa zaoberala výrobou systémov riadenia, protiblokovacích brzdových systémov a systémov elektronického stabilizačného programu, uviedol vo vyhlásení NAMI. Podľa inštitútu továreň Bosch zamestnávala v Samarskej oblasti 107 ľudí a v súčasnosti sa v spolupráci s ruským ministerstvom priemyslu a obchodu plánuje obnovenie výroby od roku 2024.