Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Ruský výrobný sektor zaznamenal v marci najstrmší pokles od mája 2020

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť S&P Global pri zverejnení výsledkov prieskumu nespomenula tvrdé ekonomické sankcie Západu proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.

Moskva 1. apríla (TASR) - Ruský výrobný sektor zaznamenal v marci najstrmší pokles od mája 2020, keď čelil blokádam na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19. Prispeli k tomu predlžujúce sa dodacie lehoty a nedostatok materiálov. Ukázal to v piatok prieskum spoločnosti S&P Global, ktorá tento rok dokončila fúziu s IHS Markit.

TASR na základe výsledkov tohto prieskumu informuje, že index nákupných manažérov (PMI) z ruského výrobného sektora klesol v marci na 44,1 bodu zo 48,6 bodu vo februári. Prepadol sa tak hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast v danom odvetví od poklesu.

Spoločnosť S&P Global pri zverejnení výsledkov prieskumu nespomenula tvrdé ekonomické sankcie Západu proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Uviedla však, že výrobcovia v krajine zaznamenali ďalšie zhoršenie v oblasti dodávok.

"Dodacie lehoty sa podstatne predĺžili a sú najväčšie v histórii záznamov pri vážnom nedostatku materiálu," uvádza sa v správe.

Nedostatok materiálu brzdí tiež snahy firiem o doplnenie zásob. Predvýrobné aj povýrobné zásoby boli vyčerpané, a to najprudším tempom od januára 2009 v prípade zásob materiálov potrebných na výrobu, a od augusta 1999 v prípade skladových zásob hotových produktov.

Prieskum ďalej odhalil, že výroba v marci prudko klesla. Aj nové objednávky klesli a zamestnanosť sa znížila už druhý mesiac po sebe, pričom miera prepúšťania dosiahla najväčšie tempo od júla 2020.

Čo sa týka cien, ceny vstupov vzrástli rekordným tempom v dôsledku vyšších dodávateľských nákladov a nepriaznivého výmenného kurzu rubľa. Aj nárast predajných cien bol v marci najprudší v histórii prieskumov.