Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

RÚZ: Slovensko sa musí zamerať na zvyšovanie digitálnej gramotnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Inovácie ako napríklad cloud služby či analýzy dát zvyšujú efektivitu v priemyselných procesoch a inteligentne prepojené výrobné zariadenia môžu zvýšiť HDP únie o 2 bilióny eur do roku 2030.

Bratislava 12. augusta (TASR) – Digitalizáciu v priemysle považuje Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) za veľmi dôležitú pre zabezpečenie konkurenčnej výhody krajiny v globálnej ekonomike. Slovensko však podľa nej v tomto smere zaostáva, riešenie preto vidí vo zvyšovaní digitálnej gramotnosti.

Ako pre TASR uviedol tajomník RÚZ Martin Hošták, digitalizácia je kľúčová pre podporu rastu a zamestnanosti. "Technológie budú ponúkať podnikom v Európskej únii nové príležitosti na zníženie náskoku konkurentov z iných ekonomických regiónov. Inovácie ako napríklad cloud služby či analýzy dát zvyšujú efektivitu v priemyselných procesoch a inteligentne prepojené výrobné zariadenia môžu zvýšiť hrubý domáci produkt únie o 2 bilióny eur do roku 2030," povedal.

Európa a najmä Slovensko však podľa neho v tomto sektore v posledných rokoch v globálnej súťaži zaostávajú, preto označil za potrebné tento negatívny trend čím skôr zvrátiť. Nedávne prieskumy ukázali, že manažéri slovenských podnikov sú optimistickí, ale nepripravujú sa na tieto zmeny.

"Tie sú nablízku a či sa to na Slovensku niekomu páči, alebo nie, zasiahnu prakticky všetky odvetvia a sektory hospodárstva, nielen priemyselnú výrobu. Je kľúčové, aby sa všetci začali pripravovať a najmä aby začali od seba a od svojich vlastných zamestnancov. Pre zamestnávateľov je to veľká výzva, ale rovnako aj veľká príležitosť, ktorú by mali využiť, ak chcú zostať konkurencieschopní," domnieva sa Hošták.



Za nevyhnutné preto považuje zvýšiť digitálnu gramotnosť, vytvoriť podmienky na digitálnu revolúciu, zabezpečiť skutočnú konektivitu a zosieťovanie a posilniť jednotný digitálny trh v EÚ. Slovensko i Európa podľa neho potrebujú digitálne inovácie.

Hošták pripomenul, že v júli podpísali RÚZ, IT Asociácia Slovenska a Slovenská informatická spoločnosť Memorandum k zvyšovaniu počítačovej gramotnosti. Jeho cieľom je umožniť zamestnávateľom lepšie identifikovať, aké digitálne zručnosti uchádzač o zamestnanie má, a to na základe dôveryhodného certifikátu.

Zároveň má umožniť zamestnancom, aby sa dokázali lepšie presadiť na pracovnom trhu tým, že vedia objektívne preukázať svoje zručnosti. Rovnako chce memorandum motivovať študentov, uchádzačov o zamestnanie aj zamestnancov, aby sa v týchto zručnostiach zdokonaľovali, lebo to zvyšuje ich zamestnateľnosť aj produktívnosť.