Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Agrosektor je ďaleko, ďaleko za stavom spred roka 1989, tvrdí minister

Chov ošípaných sa ku koncu roku 2011 dostal do úplne minimálneho stavu. Ošipárne už v podstate nevlastnia slovenskí farmári. Foto: TASR/AP

Podľa Ľubomíra Jahnátka Slovensko má absolútny deficit v oblasti živočíšnej výroby. Niektoré druhy živočíšnej výroby, ktoré boli kedysi doménou Slovenska, dnes už neexistujú.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Slovenský agrosektor je podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) "ďaleko, ďaleko za stavom spred roka 1989".

"Pokiaľ porovnávame stav za posledných 10 rokov alebo posledných 15 rokov, stále je zaznamenávaný pokles v produkcii, či už prvovýroby, alebo spracovania ako takého," uviedol v rozhovore pre TASR Jahnátek.

"Slovensko má absolútny deficit v oblasti živočíšnej výroby. Niektoré druhy živočíšnej výroby, ktoré boli kedysi doménou Slovenska, dnes už neexistujú – napríklad chov vodnej hydiny, sliepok. Chov ošípaných sa ku koncu roku 2011 dostal do úplne minimálneho stavu. Ošipárne už v podstate nevlastnia slovenskí farmári. Jestvuje u nás dosť veľký dlh v oblasti živočíšnej výroby, v oblasti rastlinnej výroby - úplne vypadli celé sektory, ako bola výroba zeleniny, výroba ovocia, nielen jabĺk, ale aj ďalších druhov ovocia," poznamenal minister.

Jedinou oblasťou, ktorá si podľa šéfa MPRV SR zachovala akú-takú veľkosť a ekonomickú profitabilitu, je výroba základných potravinárskych komodít, akými sú pšenica, jačmeň, kukurica.

"Plochy, na ktorých sa tieto plodiny dopestovávajú, sú znížené, ale plodiny majú vysokú výnosnosť a sú ekonomicky takmer opodstatnené. Sú síce schopné ekonomickej reprodukcie, ale to je málo na to, aby sme hovorili o výrobe a spotrebe ako celku," doplnil.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Daniel Veselský
"Nemôžeme všetko stavať len na kukuricu a pšenicu, niektoré oblasti, ktoré tu mali tradíciu, dnes neexistujú. Treba hľadať riešenia, ako znovu zobudiť slovenských zeleninárov, slovenských ovocinárov, slovenských včelárov, ako podporiť chov hydiny, rozšíriť chov oviec, hovädzieho dobytka, najmä v znevýhodnených podhorských oblastiach, kde ráz krajiny a klimatické podmienky neumožňujú nič iné, ale sú zároveň dobrým priestorom pre ekologický chov oviec a hovädzieho dobytka," spresnil.

"Musíme si vytvoriť nejakú vlastnú poľnohospodársku politiku. Túto by som rád vytvoril spolu s poľnohospodárskou samosprávou. Mali by sme si pripraviť nejaký názor spoločnej politiky aj vzhľadom na to, že od roku 2014 začne nové programovacie obdobie a k tomu by už mala byť pripravená vlastná poľnohospodárska politika na úrovni SR," dodal.