Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ARBE: Kraje by mali mať strategické materiály pre tému Smart Cities

Ilustračné foto Foto: TABLET.TV/Printscreen

Smart riešenia by nemali byť aplikované len na úrovni miest, ale aj obcí. V tomto prípade by bolo zaujímavé, ak by sa viacero menších obcí dobrovoľne spájalo na princípe kvalitnejších služieb.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Na rok 2018 je naplánovaná nová výzva, do ktorej sa budú môcť zapojiť vyššie územné celky (VÚC). Mala by byť zameraná na to, aby si kraje mohli pripraviť strategické materiály pre rozvoj témy inteligentných miest, tzv. Smart Cities. Pre TASR to uviedol v pondelok na konferencii venovanej tejto problematike riaditeľ odboru Operačného programu Efektívna verejná správa z Ministerstva vnútra (MV) SR Samuel Arbe.

Smart riešenia by nemali byť aplikované len na úrovni miest, ale aj obcí. V takom prípade by bolo podľa Arbeho zaujímavé, ak by sa viacero menších obcí dobrovoľne spájalo na princípe, že chcú kvalitnejšie služby, napríklad lepšie nakladať s odpadom či manažovať dopravu. Vtedy má podľa neho zmysel hovoriť o smart komunitách, ktoré sa neobmedzujú len na hranice mesta.

"Ak sa rozprávame o tom, že sa snažíme zvýšiť kvalitu verejných služieb, smart riešenia sú jedným z nástrojov. Ak si povieme, že služby štátu alebo na úrovni samospráv by mali reagovať na potreby obyvateľstva, mali by byť proaktívne, ľahko dostupné, teda nie za každou službou musím isť na úrad," priblížil Arbe.

Celková suma peňazí pre túto výzvu ešte nie je stanovená. "Do konca roka 2017 plánujeme začať zmapovanie potrieb zo strany VÚC, urobiť výzvu na základe dopytu z ich strany," vysvetlil Arbe s tým, že potom budú poznať zmysluplnú potrebu financií.

Okrem tvorby regionálnych smart koncepcií chcú podporiť aj väčšie zverejňovanie otvorených dát VÚC. V tejto súvislosti poukázal na fakt, že len v novembri tohto roka sa uskutočnili krajské voľby a ich volebné obdobie je päť rokov. "Je to dostatok času, aby sa niečo konkrétne stihlo zrealizovať," dodal Arbe.