Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

S. ARBUZOV: Ukrajina bude EÚ slúžiť ako zásobáreň surovín a trh

Serhij Arbuzov Foto: TASR/AP Photo

Arbuzov predpokladá, že európske krajiny budú mať záujem o ukrajinskú ekonomiku len ako o dodávateľa surovín a trh pre svoje vlastné výrobky.

Kyjev 19. apríla (TASR) - Ukrajina dúfa, že po tom, ako sa jej vzťahy s Ruskom zhoršili, otvorí sa pre jej produkty európsky trh. O tom však pochybuje bývalý guvernér ukrajinskej centrálnej banky a niekdajší úradujúci premiér Serhij Arbuzov, podľa ktorého bude Ukrajina slúžiť krajinám EÚ najmä ako zásobáreň nerastného bohatstva. S odvolaním sa na informácie servera Deutsche Wirtschafts Nachrichten to uviedol spravodajský server Sputnik.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk je presvedčený, že obchodné vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom už nikdy nebudú také dobré ako kedysi a verí, že Ukrajina začne svoje domáce produkty vyvážať viac do Európskej únie. Arbuzov ale predpokladá, že európske krajiny budú mať záujem o ukrajinskú ekonomiku len ako o dodávateľa surovín a trh pre svoje vlastné výrobky.

Arbuzov, ktorý je na americkom sankčnom zozname, je na rozdiel od Jaceňuka presvedčený, že bez Ruska nebude Ukrajina schopná vrátiť sa na pôvodnú úroveň zahraničného obchodu. Ako povedal, odkedy sa ekonomické vzťahy s Ruskom narušili, objem zahraničného obchodu Ukrajiny klesol zhruba trojnásobne. Zároveň dodal, že produktivita v krajine je veľmi nízka a navyše, európske krajiny nebudú mať záujem o to, aby Ukrajina výraznejšie vstúpila na ich trh. Podľa neho je Ukrajina pre ne dobrá len ako surovinová zásobáreň a trh vhodný na vývoz ich vlastných produktov.