Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

S chovom sumčeka afrického chcú bane naplno začať v máji a júni

Na snímke priestory haly na chov sumčeka afrického v Agro rybej farme v Handlovej. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Hala na chov sumčeka afrického má výmeru približne 3660 štvorcových metrov, pričom bane počítajú do budúcna s ročnou produkciou 1000 ton.

Handlová 24. januára (TASR) - Chovnú halu sumčeka afrického chce Agro - Rybia farma uviesť do plnej prevádzky v 1. polroku tohto roka. Pre TASR to uviedol konateľ tejto dcérskej spoločnosti Hornitrianskych baní Prievidza (HBP) Stanislav Gurský.

Prvú násadu rýb doviezla spoločnosť do Handlovej 4. septembra 2015, sumčeky boli mesiac v karanténe a po jej absolvovaní išli prvé do chovu. "Dnes máme za sebou v chovni už tri várky, čiže v chove máme okolo 250.000 kusov sumčekov," skonštatoval Gurský.

Ako pokračoval, ďalšia skupina rýb, okolo 100.000 kusov, je momentálne v karanténe a v priebehu januára dovezie spoločnosť ďalšie. "Aktuálne sme zhruba v 40-% kapacite chovne. Plný objem výroby, čiže už plné obsadenie chovne, by sme mali mať niekedy v priebehu mesiacov máj, jún," načrtol.

Spoločnosť už podľa Gurského začala aj v menšej miere so spracovávaním rýb, s touto činnosťou v takmer plnom rozsahu by mala začať v priebehu februára a najmä v marci. "Náš cieľový stav je jeden jediný, ponúknuť na slovenskom trhu slovenskú čerstvú rybu, vákuovo balenú, prípadne aj úplne čerstvú, len na ľade, keďže okrem pstruhov, kaprov a menšieho množstva rýb iného typu, takýto väčší typ ryby na slovenskom trhu neexistuje," dodal.

Hala na chov sumčeka afrického má výmeru približne 3660 štvorcových metrov, pričom bane počítajú do budúcna s ročnou produkciou 1000 ton. Chov sumčeka afrického je súčasťou Integrovaného projektu rybej farmy a skleníkového hospodárstva za 12,5 milióna eur, ktorý do prevádzky uviedli HBP vlani v auguste. V 1. polroku tohto roka by mala táto investícia do Handlovej priniesť dovedna 100 pracovných miest, v súčasnosti tam pracuje približne tretina ľudí z tohto počtu.