Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Š. Kišš: Slovensko si už požičiava najdrahšie v eurozóne

Na archívnej snímke zľava Michal Truban, Štefan Kišš a Lucia Plaváková. Foto: TASR Jaroslav Novák

Dnes si požičiavame najdrahšie v eurozóne, po Grécku a Chorvátsku sme už predbehli aj Taliansko, upozornil poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičné Progresívne Slovensko Štefan Kišš.

Bratislava 13. marca (TASR) - Investori vystavili vláde Roberta Fica (Smer-SD) drahý účet za nezodpovedné vládnutie. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičné Progresívne Slovensko Štefan Kišš po tom, ako sa Slovensko stalo najmenej dôveryhodným dlžníkom v eurozóne.

"Dnes si požičiavame najdrahšie v eurozóne, po Grécku a Chorvátsku sme už predbehli aj Taliansko. Od nástupu vlády totiž výrazne stúpa riziková prirážka k úverom. Tá signalizuje dôveru investorov a podľa Bloombergu stoja naše desaťročné dlhopisy na sekundárnom trhu najviac v eurozóne," upozornil Kišš.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) sa podľa neho musí prestať vyhovárať a začať rýchlo konať. Investori totiž stále nevidia záujem vlády napraviť zlý stav verejných financií, čo bude znamenať menej peňazí na školy, nemocnice či diaľnice.

"Vláda musí upokojiť trhy a okamžite predstaviť jasný konsolidačný plán. Má čas do pondelka (18.3.), kedy si potrebujeme požičať na aukcii 450 miliónov eur. Apelujeme preto na vládu, aby zmenila kurz, kým Slovensko dovedie k bankrotu," doplnil opozičný poslanec.