Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

S. Mnuchin: Súčasné kolo rokovaní s Čínou bude veľmi dôležité

Steve Mnuchin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mnuchin a americký obchodný zástupca Lighthizer majú vo štvrtok a v piatok rokovať s čínskym vicepremiérom Liou Che, najvyšším ekonomickým poradcom prezidenta Si Ťin-pchinga.

Peking 12. februára (TASR) - Minister financií USA Steven Mnuchin očakáva, že aktuálne kolo rokovaní s Čínou o vyriešení obchodného sporu medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami bude veľmi dôležité.

Rokovania vysokých predstaviteľov oboch strán sa začali v pondelok (11. 2) v Pekingu a ich cieľom je dosiahnuť dohodu pred vypršaním "prímeria" v obchodnom spore, ktoré sa končí 1. marca. "Ďakujem všetkým, je skvelé byť tu, v Pekingu," povedal Mnuchin novinárom vo svojom hoteli. "Tešíme sa na niekoľko dôležitých dní rozhovorov," dodal.

Mnuchin a americký obchodný zástupca Robert Lighthizer, ktorý pricestoval do Číny v utorok ráno, majú vo štvrtok (14. 2.) a v piatok (15. 2.) rokovať s čínskym vicepremiérom Liou Che, najvyšším ekonomickým poradcom prezidenta Si Ťin-pchinga.

Predchádzajúce kolo rozhovorov na konci januára hodnotila čínska strana veľmi pozitívne. Ale dohodu neprinieslo. A čas do vypršania prímeria sa kráti. Ak sa obom stranám nepodarí dosiahnuť dohodu, hrozí ďalšia eskalácia ich sporu a masívne zvýšenie ciel, čo by mohlo ohroziť globálnu ekonomiku. Už vlani americko-čínsky obchodný spor oslabil obe najväčšie svetové ekonomiky, otriasol finančnými trhmi a zatienil vyhliadky globálneho obchodu.

USA obviňujú Čínu, že systematicky kradne obchodné tajomstvá, núti zahraničné spoločnosti, aby jej odovzdávali svoju technológiu výmenou za prístup na čínsky trh, a nespravodlivo dotuje čínske technologické firmy.