Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

S príchodom leta dôjde k stabilizácii nezamestnanosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Analytička Poštovej banky Eva Sadovská očakáva v druhom polroku nárast nezamestnanosti približujúci sa k 13,80 %.

Bratislava 21. mája (TASR) - S príchodom leta dôjde k stabilizácii počtu nezamestnaných prípadne ešte k miernemu poklesu ich stavu z dôvodu väčšieho výskytu sezónnych prác.

Takto odhadujú vývoj nezamestnanosti na Slovensku v nasledujúcich mesiacoch analytici, pričom podľa posledných aprílových údajov ústredia práce sa nachádza na úrovni 13,40 %.

"Máj a jún sú ale na druhej strane mesiace, kedy v evidenciách na úradoch práce pribúdajú čerství vysokoškolskí absolventi. Tým počas posledných rokov zväčša trvalo často aj niekoľko mesiacov, kým si našli prácu. A predpokladáme, že podobne to s nimi bude aj v tomto roku. Práve ich príchod a zotrvanie v evidencii nejaký čas pôsobí na mieru nezamestnanosti prorastovo," konštatovala pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Ako dodala, v druhom polroku očakáva nárast nezamestnanosti približujúci sa k 13,80 %.

"Počet ľudí bez práce nezačne dramaticky klesať, kým nebude hrubý domáci produkt rásť niekoľko kvartálov po sebe viac ako o 3 % medziročne," vysvetlil pre TASR šéf personálnej spoločnosti Trenkwalder Luboš Sirota. Pre ďalší vývoj budú podľa neho rozhodujúce dva faktory, a to zámery novej vlády a pracovné miesta vytvorené sezónnymi prácami.