Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

S. Voskár: Situácia v mliekarenskom sektore bola vlani stabilná

Na archívnej snímke prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár. Foto: TASR/Martin Baumann

Nákupná cena surového kravského mlieka bola podľa jeho slov počas celého roka 2018 veľmi stabilná a skončila na úrovni 32 eurocentov za kilogram surového mlieka, čo bolo medziročne viac o 1 eurocent.

Bratislava 23. marca (TASR) - Situácia v mliekarenskom sektore bola vlani stabilná. Uviedol to pre TASR Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ).

"Aktuálne môžme situáciu v mliekarenskom sektore hodnotiť ako stabilnú. Nedávno sme uzatvorili rok 2018, ktorý bol možno jeden z najstabilnejších rokov za poslednú desaťročnicu, pokiaľ ide o cenové výkyvy," priblížil.

Nákupná cena surového kravského mlieka bola podľa jeho slov počas celého roka 2018 veľmi stabilná a skončila na úrovni 32 eurocentov za kilogram surového mlieka, čo bolo medziročne viac o 1 eurocent. "To vlani prinieslo prvovýrobcom mlieka vyššie tržby asi o 8 miliónov eur. Surového mlieka sa vlani nakúpilo medziročne menej o 1 %," spresnil.

Aktuálnym problémom spracovateľov mlieka je podľa Voskára snaha o presadenie cenovej úrovne voči maloobchodným sieťam. Upozornil, že spracovateľom mlieka vzrástli mnohé nákladové položky, najmä v oblasti miezd, napríklad príplatky. "Zároveň sa tento rok k tomu pridali aj dovolenkové (rekreačné) poukazy," doplnil.

Ďalšou oblasťou nárastu nákladov u spracovateľov mlieka sú podľa Voskára energie. "Elektrická energia a plyn išli tento rok hore o desiatky percent," dodal.