Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

B. ŠAFÁRIK: Startupy sa môžu otestovať na medzinárodných podujatiach

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Niektoré podujatia sú v plnej výške hradené.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Mladí inovatívni ľudia, ale aj rozbehnuté firmy, ktoré prichádzajú s novými myšlienkami, môžu skúšať šťastie na stovke medzinárodných podujatí a získať pre ich realizáciu priazeň investorov. Niektoré podujatia sú v plnej výške hradené. Predpokladom je, že záujemcovia prejdú výberom komisie Slovak Business Agency (SBA).

"Iniciatíva Startup Sharks slúži nielen na zlepšenie ich podmienok, ale aj potenciálnym podnikateľom, ktorým je tiež určená. Pomáhať má inovatívnym a konkurencieschopným nápadom. Zvýšiť ich šancu presadiť sa na trhu," priblížil TASR generálny riaditeľ SBA Branislav Šafárik.

Program sa realizuje prostredníctvom Schémy na podporu startupov, ide o schému pomoci de minimis, a Programu na podporu startupov vyhlásených Ministerstvom hospodárstva SR a financovaných zo štátneho rozpočtu SR. V rámci iniciatívy Startup Sharks ponúka SBA budúcim podnikateľom a startupom podporu prostredníctvom troch komponentov, a to Startup pool, Startup sea a Startup ocean.

V súčasnosti je otvorená výzva v rámci Startup pool. Podnikatelia sa môžu hlásiť na WebSummit v Dubline, ktorý sa uskutoční v novembri tohto roku. Čaká ich aj najprestížnejšie podujatie TechCrunch v San Franciscu. Na prihlásenie je potrebné zaslať produktovú prezentáciu, prípadne biznis plán, životopis a prihlášku. Nasleduje výber a úspešnému žiadateľovi SBA uhradí výdavky spojené s účasťou na podujatí v plnej výške.

Doteraz program využilo do 50 malých a stredných podnikov a fyzických osôb, pričom 16 ďalších prijímateľov vycestuje počas nasledujúcich mesiacov. Slovenskí startupisti zažili veľké podujatia ako napríklad Collision Conference v Las Vegas alebo Pioneers Festival vo Viedni.