Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Saková: Pripraví sa úplne nový model valorizácie výsluhových dôchodkov

Na archívnej snímke ministerka vnútra Denisa Saková. Foto: TASR - Marko Erd

Výsluhové dôchodky sa majú v roku 2018 zvýšiť o pevne stanovenú sumu. Predpokladá to novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

Bratislava 13. júna (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR bude pripravovať úplne nový model valorizácie výsluhových dôchodkov pre policajtov a vojakov, povedala v stredu pred rokovaním vlády ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Všetko sa však bude podľa jej slov pripravovať v spolupráci s Ministerstvom financií SR.

"Výsluhové dôchodky valorizujeme každý rok, od roku 2013 do roku 2018 sa pristúpilo k valorizácii na základe zákona o sociálnom zabezpečení, v ktorom boli jasné pravidlá, ako sa valorizuje. Pre tento rok sme valorizáciu pripravili osobitnou novelou s tým, že budeme rokovať s ministerstvom financií, aby do budúcnosti existovala novela na dlhodobejšie obdobie," uviedla Saková. Pripraviť chce rezort novelu, ktorá by valorizáciu riešila efektívnym a spravodlivým spôsobom a hlavne, "jasným spôsobom pre výsluhových dôchodcov, aby vedeli, čo ich čaká".

Aktuálna novela je podľa šéfky rezortu vnútra dočasným riešením na rok 2018, pretože ministerstvo financií malo k nej zásadnú pripomienku. "Dôvod bol, že sociálne zabezpečenie policajtov a osobitný účet pre policajtov je v prebytku, čo je v poriadku, no mali problém s tým, že osobitný účet vojakov je každý rok v mínuse. A preto chcú do budúcna taký spôsob valorizácie, aby to osobitný účet vojakov uniesol," povedala novinárom.

Výsluhové dôchodky sa majú v roku 2018 zvýšiť o pevne stanovenú sumu. Predpokladá to novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. S návrhom prišiel ešte zastupujúci minister vnútra Peter Pellegrini (Smer-SD), valorizácia by sa mala v nasledujúcich troch rokoch (2018 až 2021) dotknúť celkom 46.000 osôb.

Výsluhové dôchodky sa podľa návrhu zvýšia za každý skončený rok doby trvania služobného pomeru o pevnú sumu 0,60 eura. O pevnú sumu 15 eur sa majú zvýšiť invalidné výsluhové dôchodky, rovnako aj vdovské výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky. Okrem policajtov a vojakov sa zlepšia aj výsluhové dôchodky niekdajších príslušníkov Slovenskej informačnej služby, finančnej polície a Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Valorizácia sa má uskutočniť k 1. júlu 2018, novela má preto nadobudnúť účinnosť 30. júna. Z tohto časového hľadiska bola predmetom skráteného medzirezortného konania. V tomto roku si podľa ministerského materiálu vyžiada zvýšené výdavky vo výške 2,5 milióna eur, v ďalších rokoch potom necelých osem miliónov eur ročne.

Rezort tiež zvýhodňuje kúpeľnú liečbu policajtov a vojakov, ktorí už nebudú musieť za letnú kúpeľnú starostlivosť uhrádzať päť percent z ceny kúpeľného poukazu. Ruší aj obmedzenie, podľa ktorého je možné poskytnúť kúpeľnú starostlivosť indikovanú pre tú istú skupinu chorôb len raz za dva roky. Úprava podľa ministerstva totiž nepriniesla významný finančný efekt a skôr sa ukázala ako obmedzujúca.