Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Saková:Na zlepšení podnikateľského prostredia chceme rýchlo popracovať

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková . Foto: TASR - Martin Baumann

Konkrétne termíny prípadných zmien smerujúcich k zlepšeniu podnikateľského prostredia zatiaľ Saková neuviedla.

Bratislava 18. januára (TASR) - Zlepšenie podnikateľského prostredia a postupné odbúravanie administratívnej záťaže sú priority, na ktorých chce ministerstvo hospodárstva "veľmi rýchlo popracovať". Uviedla to vo štvrtok ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) s tým, že požiadavka na vytvorenie stabilného podnikateľského prostredia sa objavuje aj v spätnej väzbe od jednotlivých asociácií.

"Určite v nasledujúcom alebo v našom volebnom období sa na tomto veľmi rýchlo popracuje a budeme sa snažiť vytvoriť legislatívne prostredie tak, aby zbytočne nezaťažovalo podnikateľov," uviedla Saková. Rezort hospodárstva chce tiež postupne odbúrať administratívnu záťaž, najmä pri poskytovaní služieb štátu voči občanom a zamestnancom, uviedla ministerka.

Konkrétne termíny prípadných zmien smerujúcich k zlepšeniu podnikateľského prostredia zatiaľ Saková neuviedla. "Jeden z takých míľnikov, ktorý máme momentálne v parlamente, je zákon na ochranu spotrebiteľa," pripomenula šéfka rezortu hospodárstva.

Na problémy pri podnikaní, ktoré spočívajú v zložitosti administratívnych procesov a rýchlo sa meniacej legislatíve, upozornil v stredu (17. 1.) aj inštitút INESS. Vo svojej štúdii, kde analyzoval desať najvýznamnejších zákonov z oblasti podnikateľského prostredia, zdravotníctva a školstva, poukázal napríklad na to, že Obchodný zákonník je z pohľadu počtu slov jeden z najdlhších. V roku 2023 dosiahol 106.668 slov. Za sledované obdobie pritom podľa INESS narástol približne na dvojnásobok.