Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Samosprávy obstarávajú najmä kancelárske potreby a stravné poukážky

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vyplýva to z údajov konzorcia, ktoré realizuje celý projekt Elektronického kontraktačného systému.

Bratislava 21. júna (TASR) - Necelý polrok po spustení ostrej prevádzky rastie na Elektronickom trhovisku počet veľkých obchodov v hodnote nad 100.000 eur. Vyplýva to z údajov konzorcia, ktoré realizuje celý projekt Elektronického kontraktačného systému (EKS). Pri samosprávach bolo najväčším obchodom obstaranie kompostárne v Michalovciach v zmluvnej cene 559.738,19 eura.

Nominálne najvyššiu úsporu, viac ako 70 percent zo zmluvnej ceny, dosiahlo zabezpečenie čistenia komunikácií v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto so sumou 98.659,20 eura. Podľa údajov konzorcia samosprávy najčastejšie obstarávajú kancelárske potreby, stravné poukážky a kontajnery a nádoby na odpad.

„Od februára je ostrá prevádzka a veľmi ma prekvapila ostro rastúca krivka, ten prudký nábeh obchodov, normálne správanie všetkých zúčastnených. Je pomerne málo anomálií, ktoré sa vyskytnú, málo špekulatívnych úkonov aj zo strany dodávateľov, aj obstarávateľov. Objavil sa tam veľmi prirodzený vývoj obchodov aj s úsporami,“ povedala pre TASR poradkyňa ministra vnútra SR Tatiana Behrová s tým, že v súčasnosti je potrebné pracovať na tom, aby dodávatelia aktívne dávali do katalógu ponúk svoje ponuky.

Potom aj starostovia, ktorí hovoria, že si nevedia predmet dosť dobre zadefinovať, si ho môžu vybrať z katalógu. „Napíšu len tri údaje, koľko chcú, kde a kedy a to, čo chcú, si vyberú z katalógu a spúšťajú obchod. Taký kancelársky papier už môžu starostovia kliknúť na existujúcu ponuku a len povedať, chcem 14 balíkov, 4. augusta do Medzilaboriec. Je to veľmi jednoduché,“ opísala Behrová.

Cez Elektronické trhovisko, ako prvú súčasť Elektronického kontraktačného systému (EKS), majú povinne nakupovať štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.