Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Samosprávy okresných miest na hornej Nitre poplatok za rozvoj nezavedú

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Radnice okresných miest sa zhodli na tom, že nie sú v takom postavení, aby zaťažovali podnikateľov ďalšími nákladmi.

Prievidza 30. októbra (TASR) - Samosprávy okresných miest na hornej Nitre o zavedení miestneho poplatku za rozvoj neuvažujú. Fakultatívnu platbu, ktorá by mala byť ďalším príjmom do rozpočtov miest, už definitívne odmietli Bánovce nad Bebravou a Prievidza, vedenie Partizánskeho tému prediskutuje so samosprávnymi orgánmi a neodporučí im ju zaviesť. Radnice okresných miest sa zhodli na tom, že nie sú v takom postavení, aby zaťažovali podnikateľov ďalšími nákladmi.

"Ja chápem, že samosprávy, ktoré ho zavádzajú, majú na to svoje dôvody, hlavne veľké mestá, Bratislava a podobne. Ale my momentálne nechceme sťažovať podmienky pre tých, ktorí k nám do mesta potenciálne majú prísť bývať alebo stavať nové závody a fabriky. My tento poplatok nebudeme zavádzať, pretože chceme byť možno zaujímavejší a týmto aj atraktívnejší pre príchod budúcich investorov," zdôvodnila pre TASR primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

Prípadné zavedenie miestneho poplatku za rozvoj ešte nebolo predmetom rokovania orgánov mesta Partizánske. "Môj osobný názor, vzhľadom na lokalitu, v ktorej sa nachádzame, je taký, že keby sme dnes chceli zadávať nové poplatky za rozvoj, môžeme vystrašiť ľudí, ktorí majú záujem v Partizánskom investovať. Keďže doteraz žiadne poplatky neboli, neuvažujeme, zatiaľ ja osobne nad tým, že by sme takéto poplatky schvaľovali," povedal primátor mesta Jozef Božik.

Jeho rozhodnutie podporilo aj to, že okolité mestá ho neplánujú zaviesť. "Vyháňať ľudí z Partizánskeho do okolitých miest len preto, že u nás by museli platiť nejaké poplatky, by som považoval za krajne nesprávne a do značnej miery aj nespravodlivé," poznamenal. Poplatok za rozvoj, ako avizoval Božik, prediskutuje vedenie mesta aspoň na úrovni mestskej rady.

O tom, že sa miestny poplatok za rozvoj nebude zavádzať, rozhodli už skôr aj Bánovce nad Bebravou. Dôvodom tohto kroku mesta podľa jeho primátora Mariána Chovanca je to, že chce vytvoriť podmienky k budovaniu mesta a prísunu obyvateľstva. Podľa neho je jasné, že každá samospráva hľadá spôsoby a možnosti, ako naplniť mestský rozpočet, no pevne verí, že gesto, ktoré spravili v spolupráci s mestskými poslancami, sa v ňom nejakým spôsobom neodzrkadlí.

Poplatok za rozvoj podľa Macháčkovej, ktorá je aj nezaradenou poslankyňou Národnej rady SR, dáva možnosti hlavnému mestu, každá samospráva si však musí zvážiť, či ho zavedie. "Bude to veľmi ťažké, myslím si, že nebude jednoduché aplikovať ho v praxi, čas ukáže, či áno. Hľadajú sa riešenia pre problém, že sa veľa stavia, nie sú peniaze na dopravnú infraštruktúru, aj tú úzku. Uvidíme, čo to prinesie v praxi, či to bude mať zmysel alebo nie," dodala Macháčková.