Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SAMO:Vzťahy medzi slovenským obchodom a dodávateľmi nie sú neprimerané

Ilustračna snímka Foto: TASR/František Iván

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré pripravilo návrh nového zákona o neprimeraných podmienkach budú obchodné vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi potravín férovejšie.

Bratislava 13. februára (TASR) - Vzťahy medzi slovenským obchodom a dodávateľmi nie sú neprimerané, ale štandardné ako inde v Európe. Uviedla to v stanovisku Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) k návrhu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, jej hovorkyňa Diana Chovancová Stanková.

Obchod je podľa SAMO závislý od spotrebiteľov a rovnako od korektných vzťahov s dodávateľmi. Obchodníci združení v Slovenskej aliancii moderného obchodu preto podľa hovorkyne veľmi citlivo vnímajú diskusiu o vyváženosti vzťahov v dodávateľskom reťazci, najmä v súvislosti s mnohými mýtmi a politizáciou, ktoré túto diskusiu poznačujú.

Členovia SAMO mali podľa Chovancovej Stankovej možnosť vidieť návrh zákona pred vyše pol rokom, pričom viaceré sektorové združenia vrátane SAMO naň reagovali so zásadnými pripomienkami.

"Aktuálny návrh nepoznáme, ale stále tvrdíme, že maloobchodný trh je vysoko konkurenčný a jednotlivé strany sa vedia dohodnúť. Svedčí o tom aj založenie Iniciatívy pre férový obchod medzi potravinármi a obchodnými reťazcami, ktorí sa zaviazali k presadzovaniu férových obchodných postupov a skvalitneniu vzájomných vzťahov," podčiarkla Chovancová Stanková.

Obchod podľa nej prešiel za posledných 25 rokov obrovskou zmenou k spokojnosti zákazníkov a zlepšeniu životnej úrovne – práve vďaka obchodným reťazcom a vysokej konkurencii v obchode, od prázdnych pultov po dnešok, kedy slovenské obchody denne ponúkajú 230 miliónov kusov výrobkov.

"Obchodné reťazce otvárajú cesty slovenským dodávateľom, vrátane malých a stredných podnikov, výsledkom čoho je medziročný nárast počtu slovenských dodávateľov od októbra 2016 v priemere až o 11 %," dodala hovorkyňa SAMO.

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktoré pripravilo návrh nového zákona o neprimeraných podmienkach budú obchodné vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi potravín férovejšie a vyváženejšie. Zákon by mal byť účinný od 1. júla. Do pripomienkového konania zákon vstupuje dnešným dňom. Nová právna úprava podľa MPRV SR prinesie elimináciu skrytých poplatkov, skrátenie lehoty splatnosti faktúr, možnosť predkladania anonymných podnetov, ale aj lepšiu kontrolu či prísnejšie sankcie. Navrhovaná právna úprava rozširuje výpočet skutkových podstát a zavádza tiež tzv. generálnu klauzulu, ktorej porušenie bude sankcionovateľné.