Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

SAMP: Rodinným podnikom pomôže rodinné zdaňovanie

Ilustračné foto Foto: TASR

Terajšie legislatívne pozadie takúto formu podnikania u nás nepozná, uviedol prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov.

Bratislava 4. júna (TASR) – Súčasná legislatíva na Slovensku rodinné podnikanie nepozná. Upozornila na to Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov (SAMP), ktorá dlhodobo presadzuje systém rodinného zdaňovania a živnostenských licencií.

Členmi asociácie sú aj rodinné firmy. Sám jej prezident Vladimír Sirotka pre TASR uviedol, že v jeho rodine sa minimálne od roku 1750 v jednej vetve ťahá rodinné podnikanie slobodných mlynárov. V rodinnom podnikaní podľa neho existujú určité zvláštnosti.

„Terajšie legislatívne pozadie takúto formu podnikania u nás nepozná. Aplikácia živnostenského zákona napríklad núti zakladanie samostatných živností na členov rodiny a zavádza vlastne obchodné vzťahy medzi členmi jednej rodiny. Vznik závislej činnosti, zamestnanie manželky manželom, nie je v súlade so zákonom o rodine,“ konštatoval Sirotka.

Transferové oceňovanie aplikované na rodinný podnik a vzťahy medzi členmi rodiny a tohto podniku považuje za nie dobré zasahovanie do rodinných vzťahov a označil ho za praktický nezmysel.

„V rodinnom podniku nemá závet ešte potrebnú právnu účinnosť v dedičskom konaní, čo môže mať negatívny vplyv na udržanie rodinného podniku a pokračovanie v činnosti,“ dodal prezident SAMP.

Sirotka je autorom návrhu systému rodinného zdaňovania. To by malo chápať rodinu ako subjekt daňového práva, príjmy a výdavky by tak mali byť posudzované za rodinu ako celok. Cieľom je, aby sa odbremenila od zložitostí pri podnikaní. V súčasnosti sa podľa neho vedie diskusia s ministerstvom financií.

„Rovnako sme pre systém rodinného podnikania, kde je živiteľom jeden člen rodiny, živnostník, navrhli systém živnostenských licencií, ktoré by značne znižovali administratívu a zaťaženie malého podnikateľa a jeho rodiny,“ priblížil Sirotka. Jednou či dvoma platbami by zabezpečili splnenie daňovo-odvodových povinností.