Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V. SIROTKA: Podpora zamestnancov s nízkymi príjmami je nesystémová

Vladimír Sirotka Foto: TASR/Martin Baumann

Štát chce zdravotným poisťovniam kompenzovať výpadky príjmov zo zdravotného poistenia za zamestnancov s nízkymi príjmami.

Bratislava 3. marca (TASR) – Štát v tomto roku platí za svojich poistencov zdravotným poisťovniam na Slovensku 4,16 % z vymeriavacieho základu namiesto doterajších 4 %. Chce tak zdravotným poisťovniam kompenzovať výpadky príjmov zo zdravotného poistenia za zamestnancov s nízkymi príjmami, ktorí si u svojich zamestnávateľov už v tomto roku mohli uplatniť nárok na takzvanú odpočítateľnú položku.

"Zamestnávatelia, ako aj zamestnanci si môžu uplatniť odpočítateľnú položku. Účelom v tomto prípade je podpora nízkopríjmových zamestnancov. V praxi to znamená, že si takto polepšia najmä osoby, ktoré zarábajú menej ako 570 eur mesačne," povedala TASR mzdová poradkyňa zo spoločnosti Poradca podnikateľa Jana Repáčová.

Opatrenie podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Vladimíra Sirotku smeruje k podpore zamestnancov s nízkymi príjmami. V podstate to však podľa neho znamená, že iní zamestnávatelia aj zamestnanci s vyššími príjmami, a teda aj odvodmi, budú toto opatrenie financovať.

"Pripúšťam, ide o sociálne opatrenie, ale malo by byť krátkodobé a považujem ho za nesystémové v súčasných podmienkach malých a stredných podnikov a živnostníkov. Mali by sme sa viac sústrediť na podmienky podnikania, keďže dochádza k zvýšeným finančným nárokom aj zvyšovaniu administratívnej záťaže podnikateľov. Toto sa nutne prejavuje vo vyššej finančnej zaťaženosti malého zamestnávateľa, ktorý hľadá cesty úspor. Žiaľ, aj na úkor mzdových prostriedkov, a preto je aj toľko nízkopríjmových zamestnancov," konštatoval prezident SAMP. Pokiaľ by sa v tom podľa Sirotku podmienky "výrazne zlepšili", vytvorili by sa aj podmienky pre rast zamestnanosti v tomto sektore. "Malé, stredné podniky a živnostníci v súčasnosti zamestnávajú okolo 72 % ľudí na Slovensku," pripomenul.

Ďalšia novinka je určená pre tých zamestnancov, ktorí boli pred nástupom do zamestnania dlhodobo nezamestnaní. "Ak sa takíto zamestnanci stali práceneschopnými, štát za nich platil poistenie len prvých desať dní. Od tohto roka bude platiť poistenie už počas celej ich práceneschopnosti. Podobne aj počas tehotenstva alebo počas starostlivosti o dieťa," povedala ďalej Repáčová. Prezident SAMP upozornil, že aj na takéto opatrenie, ktoré zaťaží štátny rozpočet, sa budú skladať ostatní daňoví poplatníci. "To nezaplatí štát ako imaginárny platiteľ, ale iní zamestnávatelia a zamestnanci," konštatoval. Za vážne považuje aj to, že napriek značnej podpore, ktorú poskytuje štát pri založení živnosti pre evidovaných nezamestnaných, najmä rizikových skupín, cestou úradov práce, ich celkový počet klesá.

"Zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky zachová náklady práce pri minimálnej mzde na súčasnej úrovni, znížia sa náklady práce, a tým sa zvýši záujem o pracovnú silu nad úrovňou minimálnej mzdy, zvýši čistú mzdu nízkopríjmových zamestnancov," povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) po tom, čo Národná rada schválila zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody.