Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Samsung predal podiely v 4 firmách

Logo spoločnosti Samsung Electronics Foto: TASR/AP

Samsung Electronics a dcérske spoločnosti zo Samsung Group sa zbavujú prevádzok, ktoré nesúvisia s jadrom podnikania juhokórejského výrobcu elektroniky.

Soul 18. septembra (TASR) - Juhokórejský koncern Samsung Electronics dnes potvrdil, že predal svoje podiely v štyroch firmách, vrátane ASML Holding NV a Seagate Technology, aby mal peniaze na investície do svojich hlavných podnikov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Koncern vo svojom vyhlásení uviedol, že predal zhruba polovicu zo svojho podielu v ASML, celý 4,2-% podiel v Seagate, 0,7-% podiel v Sharp a 4,5-% podiel vo firme Rambus.

Hovorkyňa Samsungu pre Reuters povedala, že celkový výnos z predaja prekročil 1 bilión wonov (791,55 milióna eur), ale odmietla prezradiť ďalšie podrobnosti.

Z výkazu pre príslušné úrady, do ktorého agentúra nahliadla, vyplýva, že za podiel v ASML získal Samsung 606 miliónov eur. Výnos z predaja podielov v zvyšných troch firmách odhaduje Reuters na základe hodnoty ich akcií, ktorú dosiahli na burze v piatok 16. septembra, na 456,4 milióna USD (406,56 milióna eur).

Samsung Electronics a dcérske spoločnosti zo Samsung Group sa zbavujú prevádzok, ktoré nesúvisia s jadrom podnikania juhokórejského výrobcu elektroniky. Koncern tvrdí, že chce urýchliť reštrukturalizáciu v čase, keď dochádza k odovzdávaniu moci v zakladateľskej rodine Leeovcov.

Začiatkom tohto týždňa sa Samsung dohodol na predaji svojej divízie tlačiarní americkému výrobcovi počítačov Hewlett-Packard (HP) za 1,05 miliardy USD.

(1 EUR = 1263,64 KRW; 1 EUR = 1,1226 USD)