Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Šanca navrhuje upraviť riešenia pre lepšiu ochranu proti únikom na DPH

Na snímke zakladateľka strany Šanca Eva Babitzová. Foto: TASR/Martin Baumann

Strana pripomenula, že dnes si môže platiteľ DPH daň odpočítať bez ohľadu na to, či faktúru uhradil a naopak, dodávateľ musí z faktúry odviesť DPH aj v prípade, že mu nebola uhradená.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Zlepšenie ochrany proti únikom na dani z pridanej hodnoty (DPH) presadzuje mimoparlamentná strana Šanca, ktorá sa obrátila na ministerstvo financií a parlament s vlastnými návrhmi upravujúcimi vládou predkladanú legislatívu. Systém platenia DPH až po úhrade faktúry navrhuje zaviesť ako povinný až do obratu 500.000 eur a zároveň chce rozšíriť fakturovanie bez DPH zo stavebníctva aj do iných oblastí obchodovania.

Šéfka Šance Eva Babitzová upozornila, že Európska komisia zaradila Slovensko medzi tri krajiny s najhorším výberom daní. „Odhaduje, že na daniach sa nevyberie, stratí, alebo ukradne na Slovensku 2,7 miliardy eur ročne. Sme presvedčení, že s verejnými financiami treba narábať zodpovedne a daňové podvody treba zastaviť,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Strana pripomenula, že dnes si môže platiteľ DPH daň odpočítať bez ohľadu na to, či faktúru uhradil a naopak, dodávateľ musí z faktúry odviesť DPH aj v prípade, že mu nebola uhradená. Zmeniť to má vládna novela zákona o DPH, podľa ktorej si budú môcť podnikatelia s obratom do 75.000 eur dobrovoľne zvoliť systém odvodu DPH až po prijatí platby. To však podľa Šance využije len veľmi málo platiteľov dane. Navrhuje preto zvýšiť hranicu obratu až na 500.000 eur ročne a systém urobiť povinným.

Ďalším riešením vlády, ktoré má pomôcť zabrániť únikom na DPH, je prenesenie daňovej povinnosti z dodávateľa na odberateľa v stavebníctve s tým, že firmy by si medzi sebou fakturovali služby bez dane a tú by bol povinný odviesť až posledný platiteľ v reťazci. Šanca by chcela tento systém rozšíriť na čo najväčší okruh tovarov a služieb tak, aby doň patrilo čo najviac živnostníkov, malých a stredných podnikateľov.

„Sme presvedčení, že kombinácia zavedenia systému odvodu DPH až po prijatí platby s využitím čo najväčšieho rozsahu obratu a povinného systému spolu so zavedením systému prevedenia povinnosti z dodávateľa na odberateľa by mohla v čo najväčšej miere zabrániť únikom na DPH a Slovensko by sa mohlo v rebríčku európskych krajín pri výbere tejto dane posunúť na oveľa lepšie miesto ako doteraz,“ zdôraznila podpredsedníčka strany Jaroslava Lukačovičová.

K prvej zmene predloží poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný, ktorý je zároveň podpredsedom Šance, pozmeňovací návrh na septembrovú schôdzu parlamentu, kde by mali poslanci prerokovať vládnu novelu zákona o DPH v druhom čítaní. S druhým návrhom sa obrátil na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby požiadal Európsku komisiu o možnosť zavedenia systému aj do iných oblastí poskytovania služieb a obchodovania s tovarmi.