Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ŠANCA: Pre vratky za plyn musel štát rozpredať majetok SPP

Predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Foto: TASR/Martin Baumann

Slová predsedu vlády o dobrom štátnom hospodárovi nazýva predsedníčka strany ilúziou.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Hoci premiér Robert Fico (Smer-SD) tvrdí, že vratky za plyn si štát môže dovoliť, lebo odkedy je Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v rukách štátu, dobre hospodári, podľa mimoparlamentnej strany Šanca to tak nie je.

SPP podľa predsedníčky strany Evy Babitzovej zo samotného obchodovania s plynom a elektrinou dosiahol za minulý rok stratu 151 milióna eur, čo bol ešte horší výsledok ako strata 63 miliónov eur, ktorú zaznamenal rok predtým.

Celkovo síce firma dosiahla za vlaňajšok zisk pred zdanením 483 miliónov eur a čistý zisk 289 miliónov eur, čo bolo o 21 miliónov viac ako rok predtým, SPP však podľa Babitzovej získal vlani 415 miliónov eur z dividend a ďalších 219 miliónov pridal ako zisk z predaja dlhodobého majetku.

Slová predsedu vlády o dobrom štátnom hospodárovi sú tak podľa Babitzovej len ilúziou, ktorú sa snaží vytvoriť pred celou krajinou. Na to, aby mohol rozdávať "voličské úplatky" v tejto podobe, musel štát podľa Šance rozpredávať majetok SPP a využívať získané dividendy, ktoré by sa v rozpočte určite vedeli uplatniť aj inak.

"Premiér jednoznačne načasoval tento nesystémový krok tak, aby voliči vládnej strany vo voľbách nezabudli prejaviť patričnú vďaku," konštatovala Babitzová.

SPP však podľa hovorcu spoločnosti Michala Holeša utŕžil za minulý rok na predaji plynu a elektriny celkovo 1,52 miliardy eur, čo pri nákladoch na kúpu 1,46 miliardy eur znamená zisk z obchodovania s plynom a elektrinou vo výške zhruba 69 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to podľa jeho slov znamenalo nárast o približne 40 %, keďže vtedy to bolo o približne 29 miliónov eur menej.

"SPP v skutočnosti žiadny dlhodobý majetok nepredával, ale v rámci prevzatia 49-percentného podielu do rúk štátu realizoval zmenu štruktúry akcií," vysvetlil Holeš.

Štát podľa jeho slov prebral spoločnosť v polovici roka 2014 a nový manažment začal ihneď podnikať kroky na zlepšenie hospodárenia spoločnosti. V prvom rade sa podľa hovorcu vyrokovali výhodnejšie podmienky v kontrakte o dodávke plynu. "SPP takisto zlepšil hospodárenie aj vďaka dôkladnej kontrole všetkých nákladov, vynechaniu jednej úrovne riadenia i úspore významných položiek v prevádzkových nákladoch, ktoré medziročne klesli o takmer 7 %," dodal Holeš.

Okrem toho SPP podľa neho zintenzívnil obchod na medzinárodných plynárenských trhoch. "Využívame možnosti výhodne nakúpiť a výhodne predať tak, ako sa pohybuje trh," zdôraznil. V súčasnosti pripravuje SPP tiež analýzu procesov s cieľom ďalej znižovať prevádzkové náklady. Tieto opatrenia sa majú pozitívne podpísať na výsledkoch hospodárenia v roku 2015.