Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Strana Šanca volá po stopnutí koncepcie informatizácie verejnej správy

Predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Foto: TASR/Martin Baumann

Rezort financií plánuje tesne pred voľbami schváliť koncepciu informatizácie verejnej správy, ktorá určuje priority využitia takmer miliardy z eurofondov do roku 2020. Upozornila na to strana Šanca.

Bratislava 9. februára (TASR) – Ministerstvo financií plánuje tesne pred voľbami schváliť koncepciu informatizácie verejnej správy, ktorá určuje priority využitia takmer miliardy z eurofondov do roku 2020. Upozornila na to dnes mimoparlamentná strana Šanca, ktorej prekáža, že dokument bol vypracovaný bez konzultácie s odborníkmi. Šéfa rezortu Petra Kažimíra (Smer-SD) preto vyzvala, aby koncepciu z pripomienkovania stiahol.

Návrh Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy v rozsahu približne 40 strán predložilo ministerstvo financií do medzirezortného pripomienkového konania tento týždeň. Ako predpokladaný termín predloženia na rokovanie vlády materiál uvádza 28. február. Parlamentné voľby sa uskutočnia 5. marca.

„Tento termín naznačuje, že vláda má v úmysle ešte do volieb túto koncepciu schváliť. Považujeme to za veľmi podivuhodné vzhľadom na to, že vláda tvrdí sestričkám, učiteľom a všetkým občanom, ktorí protestujú v tejto krajine, lebo ich rezorty sú v dezolátnom stave, že už do volieb nestíha a nemôže nič urobiť,“ uviedla na brífingu v Bratislave predsedníčka Šance Eva Babitzová.

Koncepcia je podľa nej základom na minutie ďalších 947 miliónov eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra do roku 2020 na digitalizáciu Slovenska. „Predkladajú ju v okamihu, keď sa už postavili a nahlas ozvali odborníci z oblasti informatiky, ktorí hovoria o tom, že sa tu vyhodilo doteraz 900 miliónov eur a Slovensko stále zdigitalizované nie je,“ zdôraznila Babitzová.

Zároveň poukázala na konkrétne pasáže z dokumentu, v ktorých sa konštatuje, že pri posudzovaní problematiky neboli identifikované žiadne alternatívne riešenia, alebo, že preskúmanie účelnosti nie je aplikovateľné. Chýbajú tiež zdroje, štatistiky, prieskumy či spolupráca s odborníkmi. „Tento materiál z ministerstva financií má viac ako 40 strán a neuvádzajú sa tam žiadne konkrétne čísla, žiadne konkrétne riešenia,“ dodala šéfka Šance.

Strana preto listom vyzvala Kažimíra, aby koncepciu stiahol a počkal s ňou až do volieb. „Aby koncepcia digitalizácie Slovenska bola prebraná s odborníkmi a riešená tak, aby sme mali Slovensko konečne reálne zdigitalizované,“ uzavrela Babitzová.