Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Sankcie EÚ voči Rusku môžu stáť taliansku ekonomiku 3,7 mld. eur

Kľúčový americký index Dow Jones Foto: TASR/AP

Predpokladá to štúdia, ktorú zverejnila univerzita Bocconi v Miláne. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

Miláno 27. novembra (TASR) - Talianska ekonomika môže prísť v dôsledku protiruských sankcií Európskej únie (EÚ) o 3,7 miliardy eur. Predpokladá to štúdia, ktorú zverejnila univerzita Bocconi v Miláne. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

Štúdia, ktorú zverejnili dnes na začiatku Rusko-európskeho ekonomického fóra v Miláne, odzrkadľuje vplyv napätia v medzinárodných vzťahoch na taliansky export. Milánske ekonomické fórum sa zameriava na investície v Rusku, ako aj na možnosti rozvoja rusko-európskych vzťahov v novom ekonomickom a politickom prostredí.

"Vplyv sankcií a z toho prameniace slabé tempo rastu exportu do Ruska spôsobia straty v tejto oblasti v rokoch 2014 a 2015 približne za 3,7 miliardy eur," uvádza sa v štúdii. Podľa nej taliansky export do Ruska klesne tento rok o 17 % a v roku 2015 o 21 %.

Talianski ekonómovia predpokladajú, že za prvých šesť mesiacov 2014 poklesol export z Talianska do Ruska medziročne o 8,9 %. Experti brali pri prognózach do úvahy aj ruské embargo na dovoz potravín z Európskej únie. To zaviedli Rusi začiatkom augusta, pričom sa týka potravín a agroproduktov z EÚ, ale aj USA, Nórska, Austrálie a Kanady a zahŕňa mliečne výrobky, mäso, ryby, zeleninu či ovocie. Bola to odpoveď Ruska na sankcie, ktoré západné štáty uvalili na Moskvu po anexii polostrova Krym a zvyšovaní napätia na východe Ukrajiny.