Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sankcie Západu Rusko zasiahli, ale nie kriticky, oznámil Putin

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Podľa agentúry Interfax Putin pripomenul, že Rusko je členom Svetovej obchodnej organizácie a v prípade potreby bude svoje práva brániť aj na jej pôde.

Petrohrad 24. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes priznal, že sankcie uvalené Západom po anektovaní Krymského polostrova spôsobili ruskej ekonomike škody, ktoré však nie sú kritické.

Spresnil, že škody spočívajú v prehodnocovaní ratingov a zdražovaní pôžičiek, a pripustil, že táto situácia môže pretrvávať aj naďalej.

Podľa agentúry Interfax Putin pripomenul, že Rusko je členom Svetovej obchodnej organizácie a v prípade potreby bude svoje práva brániť aj na jej pôde.

Po pripojení Krymského polostrova a Sevastopolu k subjektom Ruskej federácie uvalili USA a EÚ na Rusko sankcie v podobe zmrazenia bankových účtov fyzických a právnických osôb, ako aj v zákaze vstupu na územie EÚ. Spomedzi fyzických osôb sa sankcie dotkli zatiaľ len jedinej inštitúcie - stredne veľkej banky Rossija. Sankciami Rusku pohrozila aj skupina G7.

Ruské MZV na tieto hrozby reagovalo vyhlásením, že "hovoriť s Ruskom jazykom sankcií je neprimerané a kontraproduktívne".

V podobnom duchu sa vyjadril v utorok aj samotný Putin, ktorý upozornil, že sankcie sú "škodlivé pre každého, ničia globálnu ekonomiku a sú nečestné od tých, ktorý používajú tento typ nástrojov" medzinárodnej politiky. Dnes Putin uviedol, že žiadne sankcie nie sú účinným nástrojom a neprinesú očakávaný výsledok. Dodal, že ide skôr o politiku.

Agentúra RIA Novosti dnes upozornila, že rozpútanie "studenej (ekonomickej) vojny" s Ruskom zo strany členských štátov EÚ škodí najviac im samým a Rusko núti, aby sa "poobzeralo" po nových trhoch a prijalo opatrenia, ktoré mu umožnia preniknúť tam.

Pred uvalením ďalších sankcií dnes Rusko varoval francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Stane sa tak v prípade, "ak sa zopakujú akékoľvek kroky (Ruska) voči Ukrajine". Zdôraznil, že Európa si neželá vojenský konflikt s Ruskom.

Fabius svojím vyhlásením v Tbilisi, kde spolu s nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom rokoval so šéfkou gruzínskej diplomacie Majou Pandžikidzeovou, reagoval na slová ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ten v stredajšom televíznom interview varoval, že Rusko podnikne protiopatrenia v prípade, že sa stane terčom útoku alebo budú ohrozené záujmy jeho občanov.

Lavrov povedal, že zhromažďovanie ruského vojska pozdĺž hranice s Ukrajinou je v medziach medzinárodného práva. Odmietol, že by ruskí vojaci boli prítomní na východe Ukrajiny.