Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

SAPI: Akčný plán EK môže SR pomôcť s výstavbou veterných elektrární

Veterné turbíny, ilustračné foto. Foto: TASR/SINC

Od jasnej stratégie zrýchlenia rozvoja veternej energetiky môže podľa SAPI totiž závisieť aj úspešnosť Slovenska vo využívaní finančných podporných nástrojov.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Akčný plán pre veternú energetiku Európskej komisie (EK) môže Slovensku pomôcť so zrýchlením povoľovacích procesov na výstavbu veterných elektrární. Jednou z priorít novej ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD) by preto malo byť prihlásenie Slovenska k tomuto plánu, ako aj využitie nástrojov ponúkaných EÚ. Uviedla to vo štvrtok Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

Povoľovacie procesy sú podľa SAPI v tuzemsku stále najväčšou bariérou pre rýchlejší rozvoj využívania veternej energie. "Akčný plán prináša členským krajinám napríklad aj digitálny nástroj EasyPermits, ktorý je už v pilotnom testovaní v Dánsku a Poľsku a dokáže pomôcť inštitúciám spracovať trikrát viac projektov žiadajúcich o povolenie," dodal člen Výkonného výboru SAPI Ján Lacko.

Akčný plán bude financovať aj projekty zamerané na využitie technickej expertízy na nastavenie rýchlejších a flexibilnejších procesov. Využitie nových nástrojov by podľa SAPI malo byť jednou z priorít Sakovej. "Rozumieme, že kľúčovou agendou novej vlády je vyriešenie cien energií na budúci rok. Avšak akčný plán jasne hovorí, že členské krajiny sa k jeho plneniu majú prihlásiť najneskôr do konca tohto roka," upozornil Lacko.

Od jasnej stratégie zrýchlenia rozvoja veternej energetiky môže podľa SAPI totiž závisieť aj úspešnosť Slovenska vo využívaní finančných podporných nástrojov. Asociácia dodala, že EK napríklad plánuje zdvojnásobiť finančné zdroje na podporu vzniku výrobných kapacít v priemysle vyrábajúcom technológie pre veterné elektrárne na 1,4 miliardy eur.

SAPI dodalo, že EK v novembri predstaví aj Akčný plán pre rozvoj sieťovej infraštruktúry, ktorý má pomôcť pripraviť technické kapacity sietí aj na tento typ zdroja elektriny. Táto finančná podpora však podľa asociácie bude zohľadňovať nielen plány, ale aj posun, ktorý krajiny už urobili alebo urobia v dohľadnej dobe v rozvoji veternej energetiky a OZE.

"Bola by škoda, ak by Slovensko tieto peniaze nemohlo využiť v maximálnej možnej miere na investície do prenosovej sústavy či distribučných sietí len preto, lebo na rozdiel od iných krajín nedokážeme ukázať reálny posun v povoľovacích procesoch," uzavrel Lacko.