Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SAPI:Odborníci a podnikatelia v energetike žiadajú vymenovať šéfa ÚRSO

Foto: TASR - Milan Kapusta

Svoju otvorený list s touto požiadavkou zaslali prezidentovi SR, predsedovi vlády SR a členom vlády SR.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) poslala prezidentovi SR, predsedovi vlády SR a členom vlády SR otvorený list. SAPI a signatári listu - odborníci a podnikatelia z oblasti energetiky v ňom požadujú vymenovať nezávislého odborníka na čelo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Ako informovala riaditeľka SAPI Veronika Galeková, viac než 130 signatárov požaduje za nového šéfa regulačného úradu odborníka s jasnou, komplexnou a dlhodobo udržateľnou víziou slovenskej energetiky a zároveň osobu, ktorá sa vyznačuje integritou, bezúhonnosťou a schopnosťou odolávať politickým a ekonomickým tlakom. Pre úspešné fungovanie energetiky je podľa signatárov listu osoba predsedu regulačného úradu kľúčová.

Nový predseda ÚRSO bude podľa signatárov listu stáť pred množstvom závažných rozhodnutí a nevyriešených problémov z minulosti. "Ako podnikatelia v energetike osobitne žiadame, aby ÚRSO pod novým vedením využil všetky svoje kompetencie na to, aby došlo k zjednodušeniu a sprehľadneniu energetickej regulácie a zníženiu administratívneho zaťaženia, zvýšeniu transparentnosti cenovej regulácie a prístupu verejnosti k informáciám, zrušeniu poplatku za prístup do distribučnej sústavy (tzv. g-komponent) v súlade s rozhodnutím Ústavného súdu v tejto veci, ďalej k zrušeniu neprimeranej sankcie vo forme straty práva na podporu v dôsledku nesplnenia pochybnej oznamovacej povinnosti a súčasnému vyplateniu podpory viac ako 1300 poškodeným výrobcom elektriny, ktorým bola takáto podpora protiprávne odňatá v rokoch 2015 až 2017 a k zrušeniu viac ako 3 roky trvajúcemu stop-stavu, v dôsledku ktorého nie sú do distribučnej sústavy pripájané žiadne nové zdroje nad 10 kW," spresnili.

"Považujeme za nevyhnutné, aby právne predpisy a závažné rozhodnutia v energetike sa prijímali až po širokej odbornej diskusii so zainteresovanými subjektmi a v súlade so strategickou, dlhodobou a udržateľnou víziou. Za rovnako dôležité považujeme, aby ÚRSO vo svojej činnosti rešpektoval základné právne princípy a udržiaval stabilné a predvídateľné právne prostredie. Všetky tieto rozhodnutia totiž majú dopad na konkurencieschopnosť slovenských podnikov a teda stav slovenskej ekonomiky ako takej," dodali signatári v liste.