Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SAPI: Pre výrobcov zelenej energie je 15. august veľmi dôležitý dátum

Ilustračné foto. Foto: Lidl

K tomuto dňu musia každoročne doručiť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a súčasne aj príslušnej distribučnej spoločnosti list s informáciou, že si naďalej uplatňujú získanú podporu.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Pre výrobcov zelenej energie je 15. august dôležitý dátum, k tomuto dňu musia každoročne doručiť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a súčasne aj príslušnej distribučnej spoločnosti list s informáciou, že si naďalej uplatňujú získanú podporu. V opačnom prípade im hrozí sankcia v podobe odobratia podpory na nasledujúci kalendárny rok. Upozornila na to dnes Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI).

Táto povinnosť vstúpila do platnosti 1. januára 2014. Výrobcovia tak musia k 15. augustu posielať ÚRSO aj distribučnej spoločnosti objem dodanej elektriny z cenového rozhodnutia vydaného regulačným úradom s tým, že toľko energie vyrobia aj nasledujúci rok a že chcú ďalší rok poberať aj podporu.

Asociácia zároveň upozornila, že v dôsledku zmeny pravidiel prišlo o podporu na rok 2015 viac než 1100 a v roku 2016 viac než 130 výrobcov zelenej elektriny prevádzkujúcich slnečné, bioplynové, či malé vodné elektrárne. Strata podpory pritom podľa SAPI predstavuje napríklad v prípade zariadenia na výrobu elektriny zo slnečnej energie s inštalovaným výkonom 1 megawatt (MW) sumu viac ako 450.000 eur a v prípade bioplynovej stanice s rovnakým inštalovaným výkonom viac ako 1 milión eur.

"Z predchádzajúcich rokov vieme, že odobratie podpory môže mať pre mnohých výrobcov likvidačné dôsledky. Vyzývame preto, tak ako každý rok, všetkých výrobcov zelenej energie, aby čo najskôr doručili ÚRSO aj príslušnej distribučnej spoločnosti všetky požadované dokumenty a vyhli sa tak zbytočným nepríjemnostiam. V prípade nejasností sa môžu obrátiť na SAPI," priblížila riaditeľka asociácie Veronika Galeková.