Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: SaS predkladá na schôdzu 40 zmien pre lepšie podnikanie

Na snímke zľava podpredsedníčka SaS Jana Kiššová predseda SaS Richard Sulík a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič počas spoločnej tlačovej konferencie opozičných politických strán na tému: Strana SaS predkladá 40 opatrení pre lepší život, má podporu opozície. V Bratislave 4. mája 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Návrhy podporujú aj jej kolegovia z hnutí OĽaNO-NOVA Igora Matoviča a Sme rodina Borisa Kollára. S vládnymi stranami ešte liberáli o podpore rokujú.

Bratislava 4. mája (TASR) – Opozičná SaS predkladá do parlamentu 40 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Všetky sa dajú uskutočniť okamžite a nezaťažia štátny rozpočet. Návrhy podporujú aj jej kolegovia z hnutí OĽaNO-NOVA Igora Matoviča a Sme rodina Borisa Kollára. S vládnymi stranami ešte liberáli o podpore rokujú. Poslanci by sa mali návrhmi zaoberať na najbližšej parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne 17. mája.

„Tvrdíme, že len systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia zabezpečí viac pracovných miest a len keď bude viac pracovných miest, budú rásť mzdy všetkým zamestnancom. To je presne to, čo zdvihne životnú úroveň všetkých občanov Slovenska. To, čo robí vláda, nepovažujeme za účelné. Ide cestou selektívnej podpory, to znamená, že si vyberie regióny, ktorým pomôže dotáciami, daňami, ktoré musel najprv niekto vytvoriť,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Opozícia presadzuje napríklad zrušenie povinného preškoľovania vodičov či pracovnej zdravotnej služby pre 1. a 2. kategóriu zamestnancov. Zároveň navrhuje skrátiť možnosť zadržiavať daň z pridanej hodnoty (DPH) na maximálne štyri mesiace v dôsledku prebiehajúcej daňovej kontroly, zvýšiť hranice pre povinné audity, zrušiť 2-% odvod umelcov alebo zaviesť pravidlo, že štát nemôže vymáhať platbu nižšiu ako päť eur. Opoziční poslanci chcú ďalej zrušiť zákaz poplatkov za prednostné vyšetrenia u lekárov či zákaz predaja potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti.

Matovič poukázal na to, že vďaka skúsenostiam z podnikania majú pravicoví lídri morálne právo apelovať na vládnu moc, aby zlepšila podnikateľské prostredie. „Nie ujovia na úrade vlády vytvárajú pracovné miesta, ale motivovaní zamestnávatelia. Ak vláda chce, aby sa ľudia mali lepšie, to sa nedosiahne tým, že sa oni rozhodnú na úrade vlády, že zvýšia minimálnu mzdu, alebo dajú väčšie vianočné dôchodky, ale tým, že rozviažeme ruky podnikateľom,“ domnieva sa. Spomedzi 40 návrhov vyzdvihol možnosť nahradiť gastrolístky peniazmi.



Opatrenia z dielne SaS podporí aj hnutie Sme rodina, ktoré je presvedčené, že táto agenda môže skutočne pomôcť podnikateľom, živnostníkom a naštartovať rast zamestnanosti. „Ja veľmi vítam body, ktoré znižujú byrokraciu. Veľakrát musí podnikateľ vynaložiť veľmi veľa času a peňazí na zbytočné byrokratické kroky, ktoré musí zo zákona vykonať. Veľakrát boli účelovo vytvorené vládnou mocou len preto, aby podporili vybraného podnikateľa,“ zdôraznil líder hnutia Boris Kollár.

Sulík verí, že ich návrhy v pléne podporia aj koaličné strany. Rokovať chce so #Sieťou, Mostom-Híd, SNS aj so Smerom-SD, s Ľudovou stranou Naše Slovensko Mariana Kotlebu liberáli aktívne nespolupracujú.