Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SaS chce presadiť zásadné zmeny Zákonníka práce

Richard Sulík Foto: TASR/Štefan Puškáš

Strana za veľmi dôležitú novinku v zákone považuje aj to, aby sa v súlade s požiadavkami zamestnávateľských zväzov zrušili takzvané sadzby minimálnych mzdových nárokov.

Bratislava 19. februára (TASR) - Zrušenie minimálnych mzdových nárokov, zmeny vo filozofii odstupného či zavedenie mzdového zvýhodnenia pre ľudí, ktorí pracujú v nedeľu - takéto zmeny navrhuje opozičná strana SaS v Zákonníku práce.

"Predstavujeme liberálny Zákonník práce. Je to zákonník pre zamestnanosť a vyššie platy, lebo iba pri vysokých úrovniach zamestnanosti a nízkej nezamestnanosti začnú rásť aj platy," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda strany Richard Sulík. Podľa jeho slov zamestnávanie nesmie byť pre podnikateľov veľkým rizikom, ktorému sa budú chcieť vyhnúť. "Naopak, musí to byť súčasť rozširovania a skvalitňovania podnikania. Náš návrh Zákonníka práce je zásadnou reformou pracovného práva, lebo Slovensko potrebuje reformy ako soľ," doplnil Sulík.

Strana preto v Zákonníku práce (ZP) navrhuje hneď niekoľko zmien. "Pracovný pomer na dobu určitú bude možné dohodnúť až na päť rokov a v rámci týchto piatich rokov bude možné až päťkrát predĺžiť tento pracovný pomer. Výpovednú lehotu sme ponechali v takom rozsahu, ako je teraz," uviedol podpredseda strany Jozef Mihál.

SaS navrhuje zmeniť aj filozofiu odstupného. Podľa Mihála by odstupné malo byť v zásade dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Tiež je presvedčený, že v súčasnosti je veľkým problémom a bariérou prijímania nových zamestnancov aj to, že pri neplatnom skončení pracovného pomeru sa poskytuje náhrada mzdy až za obdobie 36 mesiacov. "My navrhujeme, aby sa tento rozsah znížil na primeranejších deväť mesiacov," doplnil Mihál.



Zrušenie sadzieb minimálnych mzdových nárokov

Strana za veľmi dôležitú novinku v zákone považuje aj to, aby sa v súlade s požiadavkami zamestnávateľských zväzov zrušili takzvané sadzby minimálnych mzdových nárokov. "Navrhujeme, aby zostala len samotná minimálna mzda. Podľa nášho návrhu by mal mať zamestnanec, ktorý pracuje v nedeľu, nárok na mzdové zvýhodnenie vo výške 25 % jeho priemerného zárobku, ktorý dnes nemá. Čím chceme vyjadriť to, že je to nedeľa, kedy by mal byť v zásade s rodinou," dodal Mihál.

SaS taktiež informovala, že uvedené zmeny plánuje konzultovať aj so zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov. Koncom apríla tohto roka preto hodlá zorganizovať konferenciu. "Plánujeme na konferenciu pozvať všetky relevantné inštitúcie, plánujeme pozvať zástupcov zamestnávateľov, odborových zväzov, politických strán a vyzveme ich na pripomienkovanie tohto materiálu. Plánujeme sa týmito pripomienkami zaoberať a tie, ktoré budeme považovať za rozumné, zapracujeme do tohto materiálu," informovala generálna manažérka strany SaS Jana Kiššová s tým, že v priebehu mája bude návrh podaný na prerokovanie do parlamentu.