Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SaS: Funkcia splnomocnenca pre strategické parky je nesystémový krok

Na snímke predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda nemá reálnu stratégiu vytvárania dobrého podnikateľského prostredia pre všetkých, tvrdí SaS.

Bratislava 22. júla (TASR) – Vytvorenie funkcie splnomocnenca vlády pre strategické parky považuje opozičná strana SaS za nesystémový krok. Rozhodnutím kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) sa ním v utorok (21.7.) stal štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. Na starosti bude mať koordináciu prác pri vytváraní strategických parkov pre významných investorov.

„Svedčí to o tom, že vláda nemá reálnu stratégiu vytvárania dobrého podnikateľského prostredia pre všetkých a stará sa len o vybrané veľké podniky,“ uviedol tímlíder SaS pre Štíhly štát Jozef Rajtár s tým, že všetkým ostatným ponúka daňové licencie, poplatky a pokuty za čokoľvek s cieľom naplniť štátny rozpočet.

„Vyzývame v tejto súvislosti vládu na predloženie stratégie zlepšovania podnikateľského prostredia pre všetkých, a to hlavne prostredníctvom odstraňovania bariér, ktoré sama vytvorila – zmeny v odpisovaní, zvýšenie daní, daňové licencie, byrokracia,“ opísal Rajtár.

Parlament schválil koncom júna v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Právnu normu predložilo ministerstvo hospodárstva s cieľom urýchliť procesy a konania v prospech významných investorov. V utorok vláda zadefinovala konkrétne parcely a vlastníkov priestoru v okolí Nitry, kam by mohla podľa medializovaných informácií prísť britská automobilka Land Rover.

Stromček, ktorý zároveň zostane štátnym tajomníkom, bude zabezpečovať prípravu území, ktoré môžu byť atraktívne pre významných zahraničných investorov. Tvrdí, že bude robiť to, čo robil doteraz, a vláda rozhodla len o inštitucionalizácii toho, čo už na ministerstve funguje.

„Našou snahou je získať každú jednu potenciálnu investíciu, ktorá by mohla prísť na Slovensko, a úplne prirodzene každého investora zaujíma infraštruktúra, ktorá je spojená s výstavbou či už existujúcich parkov, alebo keď vznikajú na zelenej lúke,“ konštatoval Stromček. Ako priblížil, riešiť bude požiadavky týkajúce sa cestnej či železničnej infraštruktúry, stavebné povolenia, ako aj zmeny územných plánov.