Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SaS: Leták Sociálnej poisťovne k 2.dôchodkovému pilieru je zavádzajúci

Bez popisu Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Leták Sociálnej poisťovne (SP) k 2. dôchodkovému pilieru je zavádzajúci. Tvrdí to opozičná strana SaS.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Leták Sociálnej poisťovne (SP) k 2. dôchodkovému pilieru je zavádzajúci. Tvrdí to opozičná strana SaS. Podľa nej sú v ňom klamlivé údaje o zhodnotení úspor ľudí v 2. pilieri, nehovorí o nepriaznivom demografickom vývoji na Slovensku, nie sú v ňom uvedené údaje o tom, že dôchodky z 1. piliera sú už v súčasnosti masívne dotované a pri modelových príkladoch SP síce vychádza zo súčasnej legislatívy, ktorá sa však podľa SaS bude v budúcnosti meniť.

Strana upozorňuje ľudí, ktorí zvažujú, či zotrvajú alebo vystúpia z 2. piliera, na demografický vývoj na Slovensku. Na ten SP totiž podľa SaS v letáku zabudla. "Na dôchodok sa dá zabezpečiť dvomi spôsobmi. Takzvaným priebežným systémom a sporivým systémom. Priebežný systém môže fungovať len ak je dostatočne veľa pracujúcich," poznamenal na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík.

Podľa jeho slov v súčasnosti na 174.000 dôchodcov pripadá 460.000 pracujúcich. V roku 2049 však bude na 278.000 dôchodcov pripadať 251.000 pracujúcich. "Dnes živí jedného dôchodcu dva a pol človeka, o 35 rokov bude musieť živiť jedného dôchodcu menej ako jeden pracujúci," poznamenal Sulík. Preto je podľa neho nevyhnutne na Slovensku potrebný 2. pilier. "Bohužiaľ, vláda Roberta Fica nechápe tieto súvislosti a posledné roky nerobí nič iné, ako ho deštruuje," doplnil Sulík.

Podpredseda strany Jozef Mihál poukázal aj na ďalšie fakty, ktoré sa v letáku poisťovne nenachádzajú, pritom zohrávajú dôležitú úlohu pri rozhodovaní sporiteľov, či z 2. piliera vystúpia.

Uviedol, že výnosy v 2. pilieri sú vyššie ako inflácia. "Ak už aj boli výnosy v 2. pilieri za prvých 10 rokov relatívne nízke, tak za to môže kríza, ktorá bola v roku 2008. Vždy po kríze však prichádza rast, ale to sa v rokoch 2009 a 2010 nestalo, lebo prišla novela z dielne Smeru, ktorá znemožnila správcovským spoločnostiam primerane zhodnotiť prostriedky," skonštatoval Mihál s tým, že až "za jeho ministrovania" boli zavedené indexové fondy, ktoré priniesli sporiteľom zhodnotenie nad 15 % ročne.

SP taktiež neuviedla v letáku podľa strany to, že dôchodky zo Sociálnej poisťovne sú v súčasnosti masívne dotované. "Na dôchodky v roku 2014 šlo 6,2 miliardy eur, 4 miliardy sa vybrali na odvodoch a vyše 2 miliardy šlo cez rôzne dotácie. Jedna tretina zdrojov na dôchodky neprišla z odvodov, ale od štátu, alebo sa takto berú peniaze poistencov z iných druhov poistenia," vyčíslil Mihál s tým, že samozrejme časť prostriedkov chýba aj kvôli odkloneniu odvodov do 2. piliera. "To je suma okolo 470 miliónov," doplnil Mihál.

Okrem toho upozornil aj na to, že súčasná legislatíva sa bude v budúcnosti meniť. Preto podľa Mihála nie je možné na základe dnes platnej legislatívy počítať, komu sa oplatí a komu sa neoplatí zotrvať v 2. pilieri. "Je v platnej legislatíve schválené, že od roku 2017 sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku a od roku 2018 bude valorizácia dôchodkov ešte skromnejšia, pretože sa bude opierať len o takzvanú dôchodcovskú infláciu," dodal Mihál.

SP uviedla, že spolu s ministerstvom práce si stoja za informáciami a prepočtami, ktoré obsahuje leták pre sporiteľov v 2. pilieri. Všetky podklady a konkrétne modelové výpočty dôchodkov či výpočty reálneho zhodnotenia úspor v 2. pilieri pripravili odborníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spolu s odborníkmi zo Sociálnej poisťovne na základe platnej legislatívy a reálnych sociálno-ekonomických údajov.