Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SaS: Ľudia na Slovensku nechcú obchody zatvorené v nedeľu

Eugen Jurzyca Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zatvorenie obchodov počas nedieľ si ľudia neželajú a pochopiť by to malo aj Slovensko. Myslí si to poslanec opozičnej strany SaS Eugen Jurzyca.

Bratislava 18. marca (TASR) - Zatvorenie obchodov počas nedieľ si ľudia neželajú a pochopiť by to malo aj Slovensko. Myslí si to poslanec opozičnej strany SaS Eugen Jurzyca.

Ako príklad uvádza Maďarsko, kde takýto zákaz nedeľného predaja platí od polovice marca. Pre Slovensko sú podľa poslanca poučné najmä reakcie maďarských zamestnancov na takýto krok. Teda tých, ktorých chcú predovšetkým chrániť aj autori slovenskej verzie zákazu nedeľného predaja.

"Za zachovanie otvorených obchodov, a teda aj pracovných príležitostí a príplatkov, i v nedeľu sa v Maďarsku postavili 'dokonca' aj odborári, ktorí chcú zorganizovať referendum," priblížil Jurzyca. Podobne dopadol podľa jeho slov aj zákaz nedeľného predaja v Chorvátsku, kde ho vláda po krátkom čase zrušila.

"Čoraz jasnejšie sa ukazuje, že keď sa návrh na zákaz nedeľného predaja dostane do praxe, neprotestujú proti nemu už len majitelia obchodov, ale postupne sa k nim na základe reálnych skúseností pridávajú aj zamestnanci obchodov, ktorým sa znižujú príjmy," doplnil. Podporujú ich podľa neho aj ľudia, ktorí strácajú v nedeľu možnosť nákupu a príležitosť zájsť s rodinou a deťmi za zábavou a kultúrou do obchodného centra.

SaS je preto presvedčená, že dlhšie pôsobenie zákazu nedeľného predaja by malo ďalšie negatívne dopady. A to napríklad tlak na rast nezamestnanosti, spomalenie hospodárskeho rastu rádovo v desiatkach miliónov eur či výpadok príjmov verejných financií.