Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SaS napadne rozhodnutie prokurátorky vo veci vyradeného bloku ENO3

Na archívnej snímke elektráreň Nováky. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prokurátorka sa namiesto vyšetrovania toho, prečo ľudia museli štyri mesiace trpieť nadmerné znečistenie životného prostredia a zvýšenú záťaž na ich zdravie, sústredila na obhajobu tohto činu.

Bratislava 22. mája (TASR) - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) ešte tento týždeň podá podnet generálnemu prokurátorovi na preskúmanie zákonnosti postupu krajskej prokurátorky v Trenčíne.

Krajská prokuratúra v Trenčíne zamietla trestné oznámenie SaS na neznámeho páchateľa kvôli prevádzkovému pokusu na treťom bloku hnedouhoľnej elektrárne v Novákoch (ENO3). Prokurátorka sa namiesto vyšetrovania toho, prečo ľudia museli štyri mesiace trpieť nadmerné znečistenie životného prostredia a zvýšenú záťaž na ich zdravie, sústredila na obhajobu tohto činu.

"Prokurátorka sa v zamietnutí ani raz nedotkla skutočnosti, že prevádzkový pokus bol robený na zariadení vyradenom z prevádzky. O tomto existuje protokol o vyradení, čestné prehlásenie vedenia Slovenských elektrární (SE), ako aj protokol o kontrole Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Aj samotné vyradenie zariadenia z prevádzky malo svoje dôvody, keďže nespĺňalo a dodnes nespĺňa emisné normy," uviedol dnes poslanec Národnej rady (NR) SR a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

Podľa SaS prokurátorka nesprávne vyhodnotila konanie orgánov štátnej správy - neposúdila rozpor konania vo vzťahu k viacerým zákonom nielen o integrovanom povoľovaní, ale opomenula aj zákon o ovzduší, zákon o životnom prostredí a zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

"Prevádzkový pokus bol elektrárňou zdôvodňovaný odskúšaním nových postupov na odsírenie spalín. Oni na odsírenie použili sódu bikarbónu. Toto sa nedá akceptovať ako výskum, vývoj či skúšanie nového výrobného postupu, lebo jej využívanie je úplne bežnou technológiou, a to ešte ani nie až tak účinnou," poznamenala poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová.

Kandidátka SaS na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Renáta Kaščáková je presvedčená, že je načase zmobilizovať aj verejnosť. "Začali sme s organizovaním petície občanov za zastavenie prevádzkových pokusov, ku ktorej sa pridali aj zastupiteľstvá v Partizánskom a Prievidzi. Chodíme po kraji a o situácii v regióne osobne informujeme poslancov na zastupiteľstvách, kolegovia sa zúčastňujú na odborných diskusiách v regionálnych médiách," povedala Kaščáková.

"Nikto netvrdí, že bane treba zajtra zavrieť. Ale systém o nás bez nás musí skončiť, musíme konečne začať diskutovať za jedným stolom. Baníci a ich rodiny si nezaslúžia túto ignoranciu a klamstvá, ktorých sa im dostáva. O desať či dvadsať rokov tu nebudú žiť štátni úradníci, ktorí nám tu z Bratislavy rozhodujú o našom osude, ale budú to naše deti," dodala Kaščáková.

"Vnímame to ako potvrdenie našich vyjadrení, že prevádzkový pokus bol v súlade s platnými právnymi predpismi a nemal negatívny vplyv na zdravie obyvateľov hornej Nitry," uviedla v reakcii na SaS Adriana Siváková, tlačová hovorkyňa spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktorá realizovala prevádzkový pokus na ENO3.

Hygienické normy pre rozptyl emisií prevádzkou zariadenia podľa Sivákovej neboli ohrozené, a to ani v čase zhoršených rozptylových podmienok – inverzného prúdenia v atmosfére. "Dôkazom sú údaje o vypustených emisiách za rok 2016, vrátane prevádzkového pokusu na 3. bloku ENO, ktoré boli podľa oficiálnych údajov mnohonásobne nižšie ako za predchádzajúce roky," dodala Siváková.