Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SaS: Naše opatrenia zastavia úpadok poľnohospodárstva v SR

Jarmila Halgašová, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Strana SaS sa bude okrem iného snažiť o zrušenie všetkých typov dotácií na poľnohospodársku produkciu v celej Európskej únii.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Doterajšie vlády sa poľnohospodárstvu nevenovali dostatočne. Uviedol to na brífingu predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík za účasti Jarmily Halgašovej (poľnohospodárstvo) a Miroslava Žiaka (potravinárstvo). SaS chce úpadok agrosektora zastaviť, pričom predstavila brožúru s návrhmi opatrení pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo.

"Tento program má jediný cieľ, a to zastaviť úpadok poľnohospodárstva a potravinárstva. Je postavený na troch zásadách, ktorými sú konkurencieschopnosť, transparentnosť a nárokovateľnosť," priblížila Halgašová.

Strana SaS sa podľa Halgašovej bude okrem iného snažiť o zrušenie všetkých typov dotácií na poľnohospodársku produkciu v celej Európskej únii. "Kým príde k zrušeniu dotácií, tak SaS bude presadzovať zrušenie preferovania niektorých typov poľnohospodárov na úkor iných. Budeme presadzovať pri vyplácaní dotácií zohľadnenie aj faktorov produktivity a nielen plochy," vymenovala niektoré zo súboru navrhovaných opatrení Halgašová.

"Náš program opatruje súbor opatrení, ktoré však nepovažujeme za fixné. Môže sa k nim vyjadriť ktokoľvek, my následne po prehodnotení pripomienok vypracujeme nový, revidovaný dokument," poznamenala.

Podľa Žiaka chce strana SaS venovať "maximálnu pozornosť kvalite potravín, potravinovým podvodom a falšovaniu potravín". "Zrušíme zákaz predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, a to najmä u konzerv, strukovín či cestovín," povedal Žiak. V oblasti potravinárstva podľa jeho slov bude SaS podporovať vedu, výskum a inovácie, ktoré chcú tesnejšie previazať s domácou výrobou.