Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

SaS navrhuje upraviť hranicu na platenie preddavkov na daň na 5000 eur

Na archívnej snímke členovia strany Sloboda a solidarita (SaS) zľava Jozef Mihál, Martin Poliačik, Lucia Nicholsonová, predseda SaS Richard Sulík, Jana Kiššová a Ľubomír Galko. Foto: TASR - Martin Baumann

Zrušenie daňových licencií by malo podľa poslancov krátkodobý vplyv na štátny rozpočet v podobe výpadku príjmov vo výške približne 70 miliónov eur.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Hranica na platenie preddavkov na daň z príjmov sa má upraviť. Opoziční poslanci zo strany SaS ju navrhujú zvýšiť na 5000 eur zo súčasných 2500 eur. Zároveň chcú zrušiť aj daňové licencie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorú predkladajú na májovú schôdzu parlamentu.

"Dôvodom navrhovaného zvýšenia zákonnej výšky tzv. poslednej známej daňovej povinnosti, nad ktorú je daňovník povinný platiť preddavky na daň, a to z 2500 eur na 5000 eur je snaha zvýšiť mieru disponibilných zdrojov v priebehu kalendárneho roka a aspoň čiastočne tak prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia,"
uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Zrušiť chcú aj daňové licencie. Súčasné znenie zákona o dani z príjmov upravuje aj daňové licencie právnických osôb v rozpätí od 480 eur do 2880 eur ročne. Podľa opozičných poslancov daňové licencie zvyšujú rizikovosť a znižujú atraktivitu podnikateľského prostredia na Slovensku. Zároveň však uznali, že ich zavedenie malo určitú korekčnú funkciu pri daňových únikoch.

Napriek tomu sú presvedčení, že ich súčasný plošný charakter iba minimálne postihuje daňových podvodníkov a na druhej strane bude zrejme likvidovať tých, ktorí sa z objektívnych príčin ocitnú v strate, alebo tých, pre ktorých je firma iba občasným a nepravidelným vedľajším zdrojom príjmu a v danom roku jednoducho vykáže stratu. "Tvorcovia daňových licencií zjavne nemali ambíciu využiť legislatívne možnosti nastavenia daňových licencií tak, aby postihli spoločnosti, ktoré sa dlhodobo a plánovite vyhýbajú daňovým povinnostiam, ale zvolili cestu 'hrubej sily' voči všetkým," myslia si poslanci SaS.

Preto sú presvedčení, že súčasné nastavenie daňových licencií má likvidačný potenciál na množstvo malých firiem, ktoré sú v strate z celkom objektívnych dôvodov a na druhej strane podvodníkov sa veľmi nedotkne, pretože tí disponujú dostatočnými ušetrenými zdrojmi na úhradu licencií. "Z uvedeného dôvodu považujeme nastavenie daňových licencií v ich súčasnej podobe za zlé a navrhujeme ich zrušenie," zdôvodnili poslanci.

Zrušenie daňových licencií by malo podľa poslancov krátkodobý vplyv na štátny rozpočet v podobe výpadku príjmov vo výške približne 70 miliónov eur. Na druhej strane ale predpokladajú, že nedôjde k rušeniu firiem, ktoré budú naďalej odvádzať daň z pridanej hodnoty, či zamestnávať ľudí. Účinnosť novely zákona navrhujú od 1. januára 2017.

Nová vláda však avizovala, že daňové licencie zruší od roku 2018 a od budúceho roka by mala klesnúť aj daň z príjmov právnických osôb z 22 % na 21 %.