Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SaS navrhuje od nového roka zrušiť daňové licencie

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Novela zákona o dani z príjmov by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Daňové licencie znižujú atraktivitu podnikateľského prostredia na Slovensku, pretože likvidujú malé firmy. Tvrdí to opozičná strana SaS, ktorá predkladá na septembrovú schôdzu parlamentu návrh na ich zrušenie. Novela zákona o dani z príjmov by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017.

S návrhom na zrušenie daňových licencií prichádzajú poslanci Národnej rady SR Jana Kiššová, Ľubomír Galko, Jozef Mihál, Eugen Jurzyca, Jozef Rajtár a Juraj Droba (všetci SaS). Súčasné znenie zákona o dani z príjmov upravuje daňové licencie právnických osôb v rozpätí od 480 eur do 2880 eur ročne, čo podľa nich zvyšuje rizikovosť, a teda aj znižuje atraktivitu podnikateľského prostredia na Slovensku.

Liberáli upozornili, že tvorcovia daňových licencií zjavne nemali ambíciu využiť legislatívne možnosti ich nastavenia tak, aby postihli spoločnosti, ktoré sa dlhodobo a plánovite vyhýbajú daňovým povinnostiam, ale zvolili cestu „hrubej sily“ voči všetkým.

Súčasné nastavenie daňových licencií má likvidačný potenciál na množstvo malých firiem, ktoré sú v strate z celkom objektívnych dôvodov a na druhej strane podvodníkov sa veľmi nedotkne, pretože tí disponujú dostatočnými „ušetrenými“ zdrojmi na úhradu licencií. Z uvedeného dôvodu považujeme nastavenie daňových licencií v ich súčasnej podobe za zlé a navrhujeme ich zrušenie,“ zdôvodnili.

Opoziční poslanci predpokladajú, že zrušenie daňových licencií bude mať mierne negatívny vplyv na štátny rozpočet. Vyčíslili ho na približne 70 miliónov eur ročne v roku 2017 aj v nasledujúcich troch rokoch. Návrhu zákona však pripisujú pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie.