Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

SaS: NBS by mala v súvislosti s kauzou Bašternák preveriť Tatra banku

Na archívnej snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Tatra banka uviedla, že všetky transakcie klientov sú priebežne monitorované.

Bratislava 14. júna (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) by mala preveriť Tatra banku. Vyzýva ju k tomu opozičná SaS, podľa ktorej je tento úverový finančný ústav zapletený do pochybných obchodných transakcií ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v súvislosti s kauzou podnikateľa Ladislava Bašternáka.

"Polmiliónový úver na kúpu akcií pochybnej firmy bez toho, aby bolo známe, čím ho minister Kaliňák zaručil, ako aj ďalšie pohyby na jeho účte vykazujú znaky neštandardných operácií a nemôžu zostať ani bez povšimnutia bankového dohľadu," skonštatovali predstavitelia opozičnej strany v dnešnom stanovisku pre médiá.

Kaliňák v utorok (13.6.) informoval, že všetky platby, ktoré prišli na jeho účet, vyplývajú z hospodárskej činnosti spoločnosti B.A. Haus, ktorej je akcionárom. Ponuku na odkúpenie časti akcií dostal ešte v roku 2013 od vtedy odchádzajúceho akcionára Ladislava Bašternáka. Na kúpu si šéf rezortu vnútra zobral pôžičku v Tatra banke vo výške 500.000 eur, na účet v tejto banke mu následne prichádzali aj platby zo spomínanej firmy.

Práve kvôli týmto transakciám by mala banku podľa SaS preveriť NBS. Tá podľa slov hovorkyne Martiny Solčányiovej vykonáva vo finančných domoch dohľad priebežne, v súlade so zákonom, pravidlami Európskej únie a Európskej centrálnej banky. "V zmysle zákona je však dohľad neverejný," upozornila v reakcii pre TASR Solčányiová.

Tatra banka uviedla, že všetky transakcie klientov sú priebežne monitorované. "V prípade, ak spĺňajú zákonnú definíciu neobvyklej obchodnej operácie, sú reportované kompetentnej autorite," vysvetlila hovorkyňa banky Zuzana Povodová.

Podľa medializovaných informácií mal asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára z pozície zamestnanca banky manipulovať s bankovým účtom šéfa rezortu vnútra. Okrem iného tvrdil, že Kaliňákovi mali prísť na jeho účet platby zo spoločnosti blízkej Ladislavovi Bašternákovi vo výške niekoľko sto tisíc eur.

Polícia obvinila Filipa R. z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra jeho konanie, ktoré považuje za veľmi nebezpečné a je podľa neho evidentným trestným činom, odmietol.

"Tatra banka podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia na naplnenie skutkovej podstaty trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Zároveň upozorňujeme na skutočnosť, že bližšie informácie neposkytujeme k žiadnemu prešetrovaniu až do jeho úplného ukončenia," uviedla k vyšetrovaniu tohto prípadu Povodová.