Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SaS: Národná rada SR by mala odvolať súčasné vedenie NKÚ

Na snímke zľava Lucia Nicholsonová, podpredsedníčka strany Anna Kiššová, predseda SaS Richard Sulík, Martin Poliačik a Jozef Mihál na archívnej snímke. Foto: TASR/Jakub Kotian

NKÚ je podľa SaS už dlhé roky slúžkou vládnej moci, takže o spoločenskom rešpekte k jeho výkonom nemôže byť ani reči

Bratislava 30. marca (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR je organizácia, ktorá pozorne dbá na to, aby jej zistenia nešli proti vláde a jej klientom. Uviedli to vo vyhlásení opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) jej predseda Richard Sulík a podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál.

Rozsah rozkrádania verejného majetku je podľa nich daný aj kontrolnou letargiou NKÚ. "Za tejto situácie strana SaS pokladá za nevyhnutné, aby Národná rada SR odvolala súčasné vedenie NKÚ, ktoré si podľa nášho názoru neplní dôsledne úlohy zverené zákonom. Zároveň žiadame vládnu koalíciu, osobitne strany Most-Híd a #Sieť, aby podporili do funkcie predsedu NKÚ kandidáta navrhnutého opozíciou," zdôraznili liberáli s tým, že ich strana je pripravená o týchto témach s koaličnými stranami rokovať.

Slovenskom sa podľa predstaviteľov SaS "valí jedna korupčná kauza za druhou", médiá sú plné príkladov nehospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi. Sú to ideálne podmienky na zvýšenie autority Najvyššieho kontrolného úradu SR.

"NKÚ je už dlhé roky slúžkou vládnej moci, takže o spoločenskom rešpekte k jeho výkonom nemôže byť ani reči. Aj okolnosti, za akých bol pred pár mesiacmi zvolený do čela úradu Karol Mitrík, len potvrdili prax, ktorá tu vládne od založenie tejto inštitúcie, že NKÚ je nezávislým orgánom kontroly hospodárenia s verejným majetkom len na papieri," dodali predstavitelia SaS.

"Najvyšší kontrolný úrad SR nebude komentovať názory, postoje žiadnej politickej strany či hnutia. Úrad sa tak nenechá vtiahnuť do súbojov, mocenských hier, ktoré medzi sebou vždy zvádzali a zvádzať budú opozičné a koaličné subjekty, či ich stranícki reprezentanti," uviedla pre TASR v reakcii na SaS hovorkyňa NKÚ SR Daniela Bolech Dobáková.