Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SaS: Opozícia podporuje protest malých farmárov, zvolá agrovýbor

Sloboda a Solidarita (SaS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Aj preto poslanci opozície vo Výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie spoločne pripravujú návrh na zvolanie mimoriadneho rokovania výboru.

Bratislava 18. marca (TASR) - Opozícia podporuje pondelkový protest malých farmárov. Namiesto adekvátnej reakcie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa však farmári dočkali nepochopenia a trestného oznámenia. Aj preto poslanci opozície vo Výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie spoločne pripravujú návrh na zvolanie mimoriadneho rokovania výboru. Informovala o tom opozičná strana SaS.

Bodmi programu rokovania parlamentného výboru bude situácia v slovenskom pôdohospodárstve v kontexte vyplácania priamych platieb, ako aj schválenie poslaneckého prieskumu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Pozvaný je podľa strany aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Šesť organizácií - Združenie mladých farmárov na Slovensku ASYF, Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, Iniciatíva poľnohospodárov Slovenska, Spolok farmárov Slovenska, Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem a Zväz ekologického poľnohospodárstva Ekotrend sa na protestnom zhromaždení v Bratislave pred budovou MPRV zhodlo, že pri riešení ich požiadaviek sa za mesiac neudialo nič zásadné. Požiadavky vzniesli začiatkom februára 2024 a 19. februára ich odovzdali na MPRV.