Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predsedníčka úradu geodetov: SaS skresľuje informácie o odmenách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová upozornila, že Frindrichová vyplatila od roku 2013 vyvoleným zamestnancom odmeny za viac ako milión eur.

Bratislava 27. marca (TASR) – Strana SaS úmyselne skresľuje informácie v súvislosti s odmenami vyplatenými zamestnancom Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR. V reakcii na dnešné vyhlásenia liberálov to uviedla jeho predsedníčka Mária Frindrichová. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová upozornila, že Frindrichová vyplatila od roku 2013 vyvoleným zamestnancom odmeny za viac ako milión eur.

„Čísla uvedené vo vyhlásení SaS považujeme za nepresné a zavádzajúce a počin kvalifikujeme v tejto chvíli ako úmyselne skreslený a difamujúci. Zároveň verejne vyhlasujeme, že právo médií a širokej verejnosti na informácie plne akceptujeme a ctíme,“ reagovala šéfka úradu.

Dodala, že na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám ÚGKK 10. marca tohto roka obdobné informácie poskytol žiadateľke z Bratislavy, ktorá sa informovala o odmenách zamestnancov za rok 2016. V minulom roku dal zase inej osobe informáciu o výške odmien za roky 2014 a 2015.

„Žiadne ďalšie žiadosti o informácie neevidujeme, pričom podľa zákona všetky žiadosti vybavujeme v stanovenej lehote,“ konštatovala Frindrichová.

Zároveň vyčíslila, že výška odmien zamestnancov ÚGKK za rok 2016 je 580.919,89 eura pri počte pracovníkov 237,4. V roku 2015 bol počet zamestnancov 247 a odmeny v sume 347.349 eur a v roku 2014 mal úrad 241,7 zamestnancov, ktorí dostali odmeny vo výške 371.035 eur.



Predsedníčka ÚGKK poukázala na to, že mzda štátnych zamestnancov je určovaná podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov a zákona o štátnej službe. Pri odmeňovaní podľa nej úrad dodržal všetky limity stanovené Rozpisom záväzných ukazovateľov štátneho rozpočtu na rok 2016, ako aj ustanovenia zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

„Týmto vyhlásením nepravdivých údajov pani poslankyňa poškodila dobré meno predstaviteľov ÚGKK. Pani poslankyni navrhujeme opätovné preštudovanie podkladov, aby sme celú kauzu verifikovali nielen podľa občianskeho a obchodného zákonníka, ale aj vzhľadom na rozpočtovú disciplínu a zodpovednosť voči občanom,“ uzavrela Frindrichová.

SaS tiež tvrdí, že ÚGKK pod vedením Frindrichovej nie je kompetentný ani v čerpaní eurofondov. Podľa listov z Úradu vlády má vrátiť takmer 14 miliónov eur za porušenie pravidiel pri verejných obstarávaniach v súvislosti s projektom elektronického katastra nehnuteľností za zhruba 50 miliónov eur, ktorý niekoľko rokov mešká. Strana žiada jej odstúpenie.