Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

SaS: O odkupovaní pohľadávok veriteľov Váhostavu-SK štátom rozhodne EK

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vláda v minulom roku prijala opatrenie, na základe ktorého štát odkupuje od veriteľov Váhostavu-SK, ktorí o to prejavia záujem, ich pohľadávky voči firme za 50 % ich hodnoty.

Bratislava 11. januára (TASR) – Štát by nemal odkupovať pohľadávky veriteľov voči Váhostavu-SK z bankového odvodu dovtedy, kým k tomu neprijme rozhodnutie Európska komisia (EK). Taký je podľa opozičnej strany SaS verdikt EK, ktorý dostali liberáli.

"Je veľmi pravdepodobné, že šlo o nedovolenú štátnu pomoc a že tento postup bude mať pre Slovensko ešte negatívne konzekvencie," konštatovala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Vláda v minulom roku prijala opatrenie, na základe ktorého štát odkupuje od veriteľov Váhostavu-SK, ktorí o to prejavia záujem, ich pohľadávky voči firme za 50 % ich hodnoty. Financuje to z osobitného bankového odvodu.

Podľa liberálov však môže mať takýto krok znaky špeciálnej štátnej pomoci a okrem toho je financovaný z odvodu, ktorý má byť prioritne určený na riešenie problémov bankového sektora. Liberáli sa preto obrátili na EK. "Príslušný členský štát nesmie navrhované opatrenie vykonať, kým o ňom komisia neprijme konečné rozhodnutie. Komisii doteraz nebola doručená notifikácia o tomto opatrení ani sťažnosti týkajúce sa tohto opatrenia," odpovedal SaS eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.

Opozičná strana chce teraz cez kanceláriu svojho europoslanca Richarda Sulíka podať na EK žiadosť o preverenie celej záležitosti. "Čiže namiesto vlády, ktorá tak mala spraviť, to budeme robiť po našej línii, aby bolo všetko v poriadku s pravidlami," avizoval tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár.

Podľa liberálov sa totiž môže stať to, že vyplatené peniaze veriteľom sa budú musieť vrátiť späť do fondu bankového odvodu. Navyše pri porušení európskych pravidiel hrozia členskému štátu EÚ pokuty.

Podľa ministerstva financií je však toto odkupovanie pohľadávok vo forme de minimis, ktorá nepodlieha notifikačnej povinnosti voči EK, keďže nejde o štátnu pomoc. "Odkúpenie je len do výšky 50 % hodnoty pohľadávky, maximálne 200.000 eur ako hornej hranice pre pomoc de minimis v súlade s nariadením EK," priblížila pre TASR hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová.

Ku koncu minulého roka podľa ministerstva financií štát dostal 232 žiadostí od veriteľov na odkúpenie ich pohľadávok voči stavebnej spoločnosti Váhostav-SK za 50 % ich hodnoty. Ku dnešnému dňu uzatvoril a vyplatil 177 zmlúv s veriteľmi. Doteraz sa tak veriteľom uhradilo takmer 6,8 milióna eur.